Rehabilitering i centrum

-Den bild en patient får av sin sjukdom betyder oerhört mycket för rehabiliteringen. Säger man att det här är ett problem patienten alltid får dras med lär det också bli så. Därför är det bemötande vi ger också så viktigt.
Simrishamn • Publicerad 21 maj 2002

Bland annat om bilden som en självuppfyllande profetia talade Karin Harms-Ringdahl, professor i sjukgymnastik, när hon i går föreläste på den första av två seminariedagar om psykosomatisk medicin och rehabilitering. Åhörare var drygt 100 personer, från södra och Mellansverige, som på något sätt arbetar med problematik kring långtidssjukskrivningar. -Fysisk aktivitet har en stor betydelse för rehabiliteringen. Ingen kan vila sig till besvärsfrihet, men aktiviteterna måste doseras precis som all annan medicin. Många har en negativ av träning, som något man svettas och blir trött av. Man tänker inte på att det ju faktiskt också går att träna avspänning, sa Karin Harms-Ringdahl som arbetar vid Karolinska Institutet. I går handlade det också om känslor och psykosomatik, om konst och kultur som profylax och behandling, som professor Tören Theorell föreläste kring, samt om arbetsplatsens betydelse för återgång i arbete efter sjukskrivning i en föreläsning av Kerstin Ekberg, professor i arbetslivsinriktad rehabilitering. Dagen avslutade Svante Larsson, konferencier och initiativtagare till konferensen, med ett föredrag om psykosomatisk problematik i det kliniska arbetet.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.