Annons

Rekordmånga förtidsröstar i Simrishamn

Fler och fler väljer att förtidsrösta i hela landet. Även i Simrishamn är det högtryck i alla lokaler runt om i kommunen och fjolårets rekord är redan slaget.
Simrishamn • Publicerad 7 september 2018 • Uppdaterad 8 september 2018
Röstmottagarna Sven Nilsson och Sven-Eric Persson har fullt upp i vallokalen.
Röstmottagarna Sven Nilsson och Sven-Eric Persson har fullt upp i vallokalen.Foto: Emma Lawesson

I valet 2014 var det 4 478 kommuninvånare som röstade i förväg. Redan på torsdagen var noteringen passerad. 4 659 personer hade förtidsröstat när lokalerna stängde på torsdagen.

På fredagen fortsatte en strid ström invånare att vandra in med sina röstkort i kommunhuset.

Annons

– Det ska ju regna på söndag, skrattar Clary Andersson när YA undrar varför hon tagit sig till vallokalen redan på fredagen.

– Allvarligt talat så tycker jag det är skönt att få det gjort. Det hänger liksom över en, säger hon.

Likadant resonerar Mats Eleryd.

– Det är skönt att inte ha söndagen intecknad. Jag var i stan i dag och passar på att rösta, så är det gjort, säger han.

Clary Andersson tycker det är skönt att ha röstningen gjord.
Clary Andersson tycker det är skönt att ha röstningen gjord.Foto: Emma Lawesson
Mats Eleryd passade på att rösta när han ändå var i stan.
Mats Eleryd passade på att rösta när han ändå var i stan.Foto: Emma Lawesson

Carina Persson, valförrättare med mångårig erfarenhet av att regissera kommunval, tänker tvärt om.

– Självklart röstar jag på valdagen. Det är liksom tradition. Dessutom skulle jag inte hinna förtidsrösta, säger hon och beklagar lite att allt färre går till urnorna på ”rätt” dag.

– Det kan vara ett generationsskifte. Men det skulle vara synd om traditionen försvann.

En reflektion hon gjort i mötet med de många väljarna är att många tycks rösta för första gången.

– Det är en hel del som frågat hur man gör och avslöjat att de röstar för första gången. Det är ju jättekul om det är så att det beror på ett större valdeltagande. Men det får vi ju veta först efter valdagen, berättar Carina Persson.

Inne i vallokalen i Simrishamn sitter röstmottagarna Sven-Eric Persson och Sven Nilsson. I torsdags kväll bemannade de vallokalen i Gärsnäs.

Annons

– Förra valet kunde det vara en handfull personer om dagen som kom till vallokalen i Gärsnäs. I går kväll hade vi 81 personer, berättar Sven-Erik Persson.

När de båda inte bemannar vallokaler utgör de det ambulerande team som åker hem till kommuninvånare och hämtar deras röster. Hittills i år är det 100 invånare som utnyttjat servicen.

– Vi åkte runt som bud även i förra valet, men nytt för i år är att vi får hjälpa väljarna med själva förfarandet. Det finns ju de som inte har anhöriga som kan hjälpa dem, säger Sven-Erik Persson.

I låda efter låda står förtidsrösterna i ett särskilt källarrum under stadshuset. Carina Persson själv täcker dock inte rösta förrän på söndag.
I låda efter låda står förtidsrösterna i ett särskilt källarrum under stadshuset. Carina Persson själv täcker dock inte rösta förrän på söndag.Foto: Emma Lawesson

Alla förtidsröster samlas dag för dag i källaren under kommunhuset. Carina Persson visar vägen till rummet där kuverten står i raka rader sorterade distrikt för distrikt.

På valdagen körs kuverten ut till rätt vallokal. Kuverten måste finnas där för att väljare som av någon anledning skulle vilja ändra sitt val ska kunna begära att få tillbaka sina kuvert.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons