Annons

Renovering av kyrkan försenad

Renoveringen av Sankt Olofs kyrka har blivit försenad med anledning av en tvist som uppstått mellan kyrkopolitiker och konsulten Hans Ponnert.
Simrishamn • Publicerad 10 januari 2005

Arbetet måste vara avklarat under 2005 annars fryser pengarna, cirka 7,7 miljoner kronor från staten och från Lunds stift, inne.

– Visst har det tagit lite väl lång tid, vi började planera redan under 2002. Men som det ser ut nu kommer arbetet i gång i april och senast till advent ska allt vara klart, säger kyrkoherde Sten-Arne Persson som i övrigt hänvisar till kyrkonämndens ordförande Eddie Diab (m).

Annons

I oktober 2003 stod det klart att Lunds stift skulle lämna ett kyrkobyggnadsbidrag på tre miljoner kronor och därtill kyrkoantikvarisk ersättning 4,7 miljoner kronor.

Totalt beräknas denna stora yttre och inre renovering kosta nio miljoner varav den finansieras med ett lång på två miljoner kronor. Men arbetet måste vara gjort senast nästa årsskifte.

Hans Ponnert är konsulten som är specialiserad på just renovering av kyrkor och han fick uppdraget av Sankt Olof och Rörums kyrkliga samfällighet att som projektledare ansvara för planering, projektering och byggledning. Men någonstans gick det snett.

– Det var ett rent missförstånd, hävdar Eddie Diab. I november kom droppen som fick bägaren att rinna över för Hans Ponnert. Han skrev ett brev adresserat ordföranden i kyrkonämnden och framförde skarpt kritiskt synpunkter på hur det hela handlagts från kyrkans sida.

"Under pågående entreprenadupphandlig för kyrkans utvändiga restaurering har samfällighetens arbetsutskott agerat ytterst olämpligt och oprofessionellt" framför Ponnert som anser sig ha behandlats med avighet och misstrohet och som i brevet, mot denna bakgrund, säger sig omgående vilja avbryta projektet för sin del.

"Vi har aldrig blivit bemötta med sådan misstrohet och aldrig blivit ifrågasatta på ett så flagrant sätt som i detta projekt". Det blev dock aldrig något avbrutet arbete för Ponnerts del. Efter ett sammanträffande med Eddie Diab kunde man enas om hur det skulle skötas i fortsättningen.

– Vi har kommit överens och arbetet fortsätter. Det ska vara klart inom den tidsplan vi satt upp från början, alltså före 2005 års utgång, säger Diab.

Hans Ponnert ställde vissa krav för att gå vidare. Bland annat ville han ha klara papper på att han skulle medverka i all upphandling för den utvändiga restaureringen.

– Det var den viktigaste och avgörande punkten och det var självklart att tillgodose Ponnerts krav. Att det inte fungerat berodde på ett missförstånd. Ponnert krävde också att kyrkonämndens sekreterare Ann Sörby skulle ingå i arbetsgruppen, men så blev det inte. Möjligen har konsulten frihet att som sammankallande bjuda in henne.

Numera har samfällighetens ansvariga grupp förändrats. I det tidigare utskottet satt Eddie Diab, kyrkoherden samt kyrkofullmäktiges ordförande, Ingrid Liljedahl och dess ledamot Dan Lissman. De två sistnämnda har lämnat gruppen och ersatts av kyrkopolitikerna Jan Björk och Mona Thorsson.

Annons

Jea Jonsson

0414-289 97

jea.jonsson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons