Annons

Riksdagsman tror på förfinade fångstmetoder

Förespråkar mer forskning och fredade zoner, men också fortsatt fiske. Riksdagsmannen och köpingebroaren Carl-Axel Johansson (m) besökte Bengtssons Fisk i Simrishamn igår. Han säger att den direkta orsaken till besöket var den senaste turen i torskfiskefrågan.
Simrishamn • Publicerad 14 februari 2003
Carl-Axel Johansson (m). Bild: Thorsten PerssonFoto: 

- Miljöpartiet har lagt ett förslag som innebär ett förbud att äta lagligt fångad svensk torsk. Carl-Axel Johansson (m) (m) argumenterar för mer forskning kring fisket. Bild: Thorsten Persson" BORDER="0"Carl-Axel Johansson (m) (m) argumenterar för mer forskning kring fisket. Bild: Thorsten Persson Carl-Axel Johansson säger att mp-förslaget ger kommunpolitiker - som bestämmer över menyerna på skolor och andra offentliga inrättningar - möjlighet att välja bort torsken. - EU har ju underkänt det svenska försöket till torskfiskestopp, och det här är ett försök att införa det bakvägen, anser Carl-Axel Johansson. Knut Jeppsson, vd för Bengtssons Fisk och fiskhandlare Peter Månsson företräder branschen som Carl-Axel Johansson kommit för att diskutera med. Bägge håller med i Carl-Axel Johanssons analys, men tycker också att problemet är större än så. - Ofta är okunnigheten häpnadsväckande hos de som vill införa fiskestopp, säger Knut Jeppsson. Som alternativ till torsken föreslår de kolja och kummel. Men det skulle innebära att vi tog upp fiskar som verkligen var hotade. Även om EU underkänt ett svenskt torskfiskestopp har debatten som rasat ändå fått effekt för branschen. Både Knut Jeppsson och Peter Månsson konstaterar att stora matvarukedjor slutat saluföra torsk från Östersjön. I praktiken handlar det om en bojkott. - Och det när forskningen tyder på att det finns mer torsk i havet än på många år, säger Knut Jeppsson. Yrkesfiskaren Morgan Broberg visar Carl-Axel Johansson (m) garnet som kommer att skona småtorsken. Bild: Thorsten Persson" BORDER="0"Yrkesfiskaren Morgan Broberg visar Carl-Axel Johansson (m) garnet som kommer att skona småtorsken. Bild: Thorsten Persson Att det verkligen skulle finnas en risk för utfiskning tror inte Peter Månsson på. Samtidigt betonar han att han som branschman är lika intresserad som alla andra av att rädda bestånden för framtiden. - Jag tror mycket på Bakoma 110, ett speciellt garn som släpper igenom småfisken. Om Östersjökommissionen beslutar att införa det i september skulle de flesta problem vara lösta. Även Carl-Axel Johansson förespråkar selektiva metoder som en räddning både för torsken och torskfiskenäringen. - Fortsatt forskning, fredade zoner och fiskemetoder som skonar mindre fiskar - samtidigt som fisket fortsätter. Det tänker jag argumentera för i riksdagen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons