Annons

Risk för strålning oroar mest

Många föräldrar till elever i Skillinge skola är oroade över vilka riskerna för strålning är om en bredbandsmast placeras på skolgården. Andra är mest upprörda över att den mark som skänkts, med avsikt att en skolgård ska anläggas, har "stulits" av kommunen.
Simrishamn • Publicerad 11 oktober 2002

På måndag blir det ännu ett möte och då ska bland annat strålningens vara eller icke diskuteras. I går möttes representanter från kommunen, föräldraföreningen och skolans rektor Agneta Målenfeldt. Alla inblandade tycker att det var ett konstruktivt möte baserat på dialog men oron finns kvar. - Vissa vill ha mast, andra inte, några reagerar mest på att marken som skulle varit skolgård används till annat och många är oroade över strålningen, säger Christer Carlsson, ordförande i föräldraföreningen. - Alla frågor som ställs har jag ingen kompetens att besvara, det hoppas jag andra kan göra på måndag. Då kommer representanter från Sjöbo Teleservice, som sätter upp masten, och operatören Vodofon samt Ronny Wallin från tekniska kontoret att delta. - Jag kan förstå oron, alla är väl mer eller mindre känslomässigt tveksamma till master, inte bara här. Men min uppgift i det här att upplåta en bit mark till en mast, inget annat, säger Ronny Wallin. Primärt är det till elevernas nytta som bredbandsmasten sätts upp. Sekundärt får privatpersoner och företagare på orten möjlighet till snabbare uppkoppling på nätet. Att masten nödvändigtvis måste stå precis vid skolan förklarar Ronny Wallin så här: - Masten måste ha direktkontakt med övriga master och ska därför vara högt placerad. Till skolan dras en fiberkabel och då är närheten betydelsefull rent kostnadsmässigt. Inledningsvis var det tänkt att den skulle stå något längre ifrån, men sedan grannar klagat gick den planen om intet. Invid den "nya" skolgården finns privatägd mark, men möjligheten att köpa till en bit har inte varit uppe till diskussion. Ronny Wallin tycker inte att kommunen har "stulit" elevernas mark: - Vi gör ingen skillnad på nya och gamla skolgården, för oss är allt en enhet. Att placera en mast på den gamla delen störde alltför mycket. Det här var den minst dåliga lösningen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons