Annons

Riskerar missa fem miljoner

Simrishamns kommun missade att lämna in uppgifter i tid om insatser till LSS, lagen om stöd och service. Därmed riskerade man att gå miste om ett bidrag på fem miljoner kronor. Nästa torsdag beslutar regeringen om man ska ha överseende med fadäsen.
Simrishamn • Publicerad 27 mars 2003

- vet faktiskt inte riktigt hur det kunde hända. Men det är mycket beklagligt att det här kunde ske, säger kommundirektör Staffan Tellman. Det var i fjor som kommunen fick besked på att de med kort varsel, tio dagar, skulle sända in uppgifter på antalet personer som har tillgång till insatser enligt LSS. Till exempel handlar det om olika typer av hjälp till handikappade och äldre. Statistiken skulle sändas till SCB, Statistiska Centralbyrån, som i sin tur skulle redovisa allt för regeringen. Siffrorna utgjorde underlag för vilka kommuner som skulle få ett tillfälligt statsbidrag för LSS-insatser och hur mycket de skulle få. Och eftersom Simrishamns kommun är en av de kommuner i Sverige som har störst kostnader för LSS-verksamhet i förhållande till antalet invånare kunde detta fått förödande följder. Kommunledningen såg miljontals kronor flyga iväg rakt framför ögonen och när de blev varse misstaget agerade de snabbt. Det blev telefonsamtal och brev med både regeringsrepresentanter och SCB. Och insatsen har troligtvis gett resultat. Regeringen skulle egentligen behandlat ärendet i går men har skjutit upp det till nästa torsdag. Först då får Simrishamns kommun ett definitivt beslut men redan i går sade en pressekreterare på finansdepartementet till YA att det lutar att åt att regeringen ändå tar med Simrishamn när de fördelar pengarna. För kommunens del passerar det inträffade dock inte så enkelt. Där ställer man sig nu frågan hur datumet kunde passera utan att någon reagerade. - Vi kommer att ändra våra rutiner för det här och vår socialchef vill också att vi gör en internutredning hur det kunde hända, säger Staffan Tellman.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons