Rörliga lektioner i Borrbyger hälsosamt leverne

Varje skoldag har alla elever i Borrby skola någon form av rörlig undervisning. Ibland blir det mer än så och en sådan dag var det i går för cirka 50 elever i de tre första årskurserna.
Simrishamn • Publicerad 28 januari 2002
BILD: THORSTEN PERSSON.
BILD: THORSTEN PERSSON.Foto: 

En av många hälsosamma och rörliga aktiviteter för elever i Borrby i går var ridning. Det hade Beata Hansson, Kim Stenfors och Elin Lindén valt, men före ridning kräver hästen Kryddan ryktning.BILD: THORSTEN PERSSON."En av många hälsosamma och rörliga aktiviteter för elever i Borrby i går var ridning. Det hade Beata Hansson, Kim Stenfors och Elin Lindén valt, men före ridning kräver hästen Kryddan ryktning.BILD: THORSTEN PERSSON. Då kunde de fritt välja bland sju olika aktiviteter och alla fick prova precis det de ville under en härligt rörlig dag! Tack vare välvilliga föreningars ideella krafter får barnen i Borrby skola prova på det mesta. Något som imponerar på Lars Persson, idrottslärare som snickrat samman programmet för aktivitetsdagen: - Det är helt fantastiskt hur alla ställer upp och då är det ändå på dagtid när de flesta brukar vara upptagna med egna jobb. Alla sa de ja; Österlens Ridklubb, Österlens Innebandyklubb, Ajax, Simrishamns Budoklubb, Friskis & Svettis och Simrishamns Tennisklubb. Och gymnastikklubben Volten från Ystad körde ut med sin stora luftkudde för att barnen skulle få prova på. Genast efter dagens första inringning var de igång, de yngsta barnen på skolan. Några hade valt ridning och började dagen på ridhuset, i sporthallen samsades de som valt innebandy med bordtennisspelarna och i gymnastiksalen höll gymnasterna till. Efter lunchrasten tog Friskis & Svettis, budoklubben och tennisklubben över lokalerna. Full rulle alltså för skolbarnen och det är precis som det ska i det hälsoprojekt som pågår i samarbete med Högskolan i Kristianstad. Därifrån kommer professor Göran Elofsson och doktoranden Lollo Sollerhed för att undersöka barnen en gång om året, dels med fysiska tester, dels vid attitydundersökningar. Syftet är att ändra elevernas attityd till fysisk aktivitet så de blir mer aktiva och lära dem känna hur en sund kropp bidrar till en sund själ. Projektet är inne på sitt andra år och ska pågå ytterligare minst ett år. I Hammenhög följs däremot läroplanen strikt och fungerar därför som kontrollskola i projektet. - På vår skola har vi fördubblat antalet idrottspass och dessutom har vi extra aktiviteter. Den 12 mars hyr vi till exempel hela Kockums ishall i Malmö och far dit med hela skolan. Och förberedelserna har vi redan börjat med, berättar Lars Persson.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.