Annons

Röstenius var fel gubbe att hänga

Man hängde fel gubbe när man köpte ut barn- och utbildningschefen Fredrik Röstenius. Den uppfattningen delas av många i skolvärlden idag.
Simrishamn • Publicerad 15 augusti 2002

- Om buns ordförande hade följt sitt uppdrag och stöttat Fredrik Röstenius hade det här aldrig hänt. Det ska ju vara politiska direktiv som styr förvaltningens arbete, men utan klara direktiv blir det en låt-gå-mentalitet, säger en person inom organisationen som vill vara anonym. YA har utan framgång försökt nå buns ordförande Mats Hagelin. Röstenius uppsägning väcker protester från flera håll. - Vad som gör mig mest upprörd är bristen på demokrati. Det är bara buns arbetsutskott som varit inblandade. Vi övriga ledamöter i nämnden ställdes inför faktum när kommunledningskontoret ringde och berättade att Röstenius sagt upp sig, säger Gun Hammar (v). - Det hade varit mycket bättre om hela bun, kommunstyrelsen och Röstenius haft ett gemensamt möte och diskuterat problemen. Har det med ekonomin att göra är det ju inte Röstenius som ska avgå utan vi politiker. Vi har ju till och med utbildats i dialogbaserad styrning, men får inte vara med i en så viktig dialog som denna. Gun Hammar öser snarare lovord över förvaltningschefen. Hon beskriver hur han satt i gång en utveckling som är mycket spännande. Utbildningen av rektorerna har börjat ge resultat genom ett ökat samarbete och arbetet med Attraktiv skola har gett Simrishamn stor uppmärksamhet i andra kommuner, menar hon. - Nu är det klart att man är rädd för att all den positiva utvecklingen stannar upp med den nya chefen. Och vad ska folk ute ifrån tänka om Simrishamn. - ?Jag tror det handlar om att politikerna inte förstår vad det är Fredrik gått i bräschen för. Förvaltningen med Fredrik Röstenius i täten har insett vilket paradigmskifte skolan genomgår. Från industriskola med lydiga barn och stränga lärare till en postmodernistisk skola med barn som ifrågasätter och lärare i en helt ny roll. När politikerna inte inser vad som håller på att ske blir det kollisioner när man pratar om inriktningen och resursfördelningen i skolan.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons