Annons

S-attack mot majoriteten

- Majoriteten sköter kommunen dåligt, säger oppositionsrådet Karl-Erik Olsson (s), som tycker "att det stora kaoset finns i barn- och utbildningsnämnden."
Simrishamn • Publicerad 30 augusti 2002

Socialdemokraterna i Simrishamn är fräna i sin kritik mot dem som styr kommunen idag. Partiet anser dock att ett bra jobb utförs i byggnadsnämnden, kulturnämnden, turistnämnden samt miljö- och hälsoskyddsnämnden. - Kommunen fick i fjor ett underskott på mellan 11 och 17,5 miljoner kronor, beroende på hur man räknar. Hittills i år går kommunen back med 1,5 miljon, säger Olsson. Han flaggar redan nu för en skattehöjning med 25 öre per intjänad hundralapp, vilket skulle öka kommunens intäkter med 5 miljoner kronor. Dessa pengar vill partiet öronmärka åt bun, som beräknas göra en förlust i år på 10 miljoner. S-förslaget innebär att den som tjänar 15 000 kronor i månaden får betala 37:50 kronor mer i skatt per månad, "vilket motsvarar en paket cigaretter." - Vi är fullt beredda att ta över makten, om vi får väljarnas förtroende, påpekar Karl-Erik Olsson, väl medveten om att det blir en tuff uppgift. Bun-politikern Christer Grankvist anser att det skett en utarmning av skolan på grund av "gigantiska besparingar." - Därför vill vi lägga fem miljoner kronor mer på bun nästa år än de borgerliga, vilket ger ett brutto på 282 miljoner. - Jag ger de borgerliga underkänt för deras sätt att styra bun, säger Grankvist, som anser att det måste ske en upprustning. Han är oroad över att antalet elever med läs- och skrivsvårigheter ökar. Grankvist befarar också att Simrishamn går miste om två miljoner kronor per år av Wärnersson-pengarna, eftersom bun inte uppfyller kravet på skolornas bemanning. Sven Svensson, vice ordförande i tekniska nämnden, kräver att internkontrollen förbättras. - Avrapporteringen fungerar men inte uppföljningen, vilket innebär att ekonomin försämras, säger Svensson. Göran Persson, vice ordförande i turistnämnden, är liksom partikamraterna kritisk till att turistnämnden läggs ner vid årsskiftet. - Vi motsätter oss detta, eftersom turismen är en viktig näring, som omsätter cirka 500 miljoner kronor om året. Karl-Erik Olsson tycker att turistnämnden kunde sköta kommunens marknadsföring, eftersom nämnden jobbar professionellt. - Nu hamnar turistfrågorna i kommunstyrelsen, vilket är olyckligt. Dessutom har näringslivsfrågorna ingen prioritet längre i kommunen, anser Olsson.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons