S-nej till bun-besparing

Socialdemokraterna i kommunen har sagt ja till en budgetram på 646 miljoner kronor nästa år. Men partiet motsätter sig att barn- och utbildningsnämnden (bun) ska spara 9,3 miljoner kronor.
Simrishamn • Publicerad 12 maj 2002

- Det är orealistiskt att spara så mycket pengar, hävdar oppositionsrådet Karl-Erik Olsson, som vet att tjänstemännen börjat arbeta med den budget som nya fullmäktige ska klubba i november. Bun-politikern Christer Grankvist säger att 67 procent av buns budget består av personalkostnader. Vid nedskärningar drabbas därför personalen. - Wärnersson-pengarna ska stärka pedagogiken i skolan. Men detta statsbidrag får bara de kommuner som inte sparar på exempelvis specialpedagoger och läromedel, säger Grankvist. - Risken är, menar han, att Simrishamn går miste om ett bidrag på 1,2 miljon kronor. - Det är oroande att läs- och skrivförståelsen i kommunen minskar för tredje året i rad. Var femte elev som lämnar grundskolan saknar betyg i ett eller flera ämnen. Därför krävs det en bättre kvalitet på undervisningen, säger Christer Grankvist. Socialdemokraterna tycker att det räcker med att spara 4,3 miljoner kronor av buns budget, som nästa år är på 260 miljoner. Enligt s-gruppen ska övriga besparingar slås ut på de andra nämnderna. Oppositionsrådet Karl-Erik Olsson anser att en skattehöjning är den sista utvägen för att rädda kommunens ekonomi, som i fjor gav ett underskott på 16 miljoner kronor. En höjning av skatten med 25 öre skulle öka kommunens intäkter med 5-6 miljoner kronor. - Om skatten höjs måste pengarna öronmärkas, säger Alf Åberg, som anser att medborgarna måste få veta hur ökade skatteintäkter används. - Dom borgerliga var emot skattehöjningen med 90 öre 1994, men har inte gjort något för att sänka skatten. Höjningen då var nödvändig, hävdar Åberg, som tycker att kommunen borde satsa på barnomsorg och skola. - Barn är det viktigaste vi har. Om det går snett tidigt så blir det dyrare för samhället i fortsättningen, anser han.

Pontus Persson pontus.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.