S reserverar sig mot upphandling

"Är det verkligen vad majoriteten av kommuninvånarnas vill? Att så mycket av kommunens verksamhet ska skötas av privata entreprenörer? Det förvånar mig att det är så tyst omkring vad som händer och jag är djupt oroad för vilka konsekvenser det får för framtiden". Det säger Evert Andersson, socialdemokraternas starke man i tekniska nämnden i Simrishamn.
Simrishamn • Publicerad 22 april 2004

Där är det just nu högaktuellt med konkurrensutsättning. Efter att ha annonserat om och granskat de entreprenörer som anmält sitt intresse är det dags att ta nästa steg i upphandlingen när det gäller verksamheterna park, gatu, städ och Lindhaga produktion. Cirka 100 kommunanställda påverkas mer eller mindre av utsättningen och cirka 40 av dem riskerar att bli arbetslösa om driften läggs ut. Socialdemokraterna reserverade sig skriftligt senast frågan var uppe i nämnden. - De anställda inom tekniska mår dåligt. Här finns en oerhört hög kompetens som inte alls nyttjas, majoriteten anser tydligen inte att de är tillräckligt effektiva och det tycker jag är kränkande mot personalen. De får inte ens möjlighet att räkna på hur kvalitén skulle kunna förbättras och hur man skulle kunna spara om verksamheten behölls i egen regi. Det handlar bara om konkurrensutsättning, till vilket pris som helst. Evert Andersson hävdar bestämt att det inte blir någon besparing, snarare tror han att det blir dyrare än de drygt en miljon som beräknas i fallet tekniska, att det är ett rent och skärt ideologiska agerande från de politiska majoriteten. - Som jag ser det syftar den här snabba utsättningen bara på en sak, man vill förhindra varje möjlighet att återskapa de kommunala verksamheterna efter den här mandatperioden. Och det ser ut som om man lyckas. Det blir omöjligt att ta tillbaka driften i framtiden. Det skulle kosta så oerhört mycket. - Jag tror att om folk verkligen förstod vad det är som pågår skulle man agera lika starkt som man gör när det gäller sjukhuset. Man har så brått att det inte ens upprättas några planer varken för konsekvensbeskrivning och analys eller för uppföljning, styrning och insyn i entreprenaderna. Evert Andersson och hans parti är av den bestämda åsikten att samtliga verksamheter i kommunen fungerar mycket bra och att det därför inte behövs några privata entreprenörer på den arenan: - Vi har byggt upp verksamheterna med skattemedel och lägger ut dem på entreprenad där vi frånsäger oss alla möjligheter att styra. Oppositionsrådet Karl-Erik Olsson agerar också han mot utvecklingen med allt mer entreprenadisering. Han ser ett annat framtidsproblem: - Samtidigt som vi ska spara lägger vi ut driften vilket ju betyder att vi får allt färre förvaltningar att spara inom. Konsekvensen av det kan bara bli en sak, nämligen att vi tvingas göra det inom vård, skola och omsorg.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.