Annons

Saknat huvud hindrar ålobduktion

Sötvattenlaboratoriets obduktion av den världsberömda Branteviksålen dröjer. Skälet är att huvudet saknas. Nu har en expert kallas in för att hitta det.
Simrishamn • Publicerad 11 augusti 2014
I onsdags lämnade världens äldsta ål sin brunn för sista gången. Dennis Hedlund fick hjälp av Tom Kjellman.
I onsdags lämnade världens äldsta ål sin brunn för sista gången. Dennis Hedlund fick hjälp av Tom Kjellman.Foto: 

- Huvudet innehåller de hörselstenar som förhoppningsvis kan användas för att bestämma ålens ålder. Troligtvis ligger det kvar i slammet på brunnens botten, säger Johan Wagnström, fiskedirektör på länsstyrelsen i Skåne och den som nu fått i uppgift att bärga ålhuvudet.

Det har påståtts att ålen är världens äldsta och att den levt i en brunn i Brantevik sedan den lades där av en åttaårig pojke 1859. Wagnström medger att uppgifterna bör tas med en nypa salt, men ser ändå ett stort allmänintresse av att bringa klarhet i ålens ålder.

Annons

- Jag lägger min tid på det här bara av det skäl att den skulle kunna ha en sådan ålder. Det kan ge oss världsexpertis på att analysera de här hörselstenarna. Därför är det väl värt att försöka få tag i dem och ägaren till brunnen var inte själv så pigg på att gå ner och hämta huvudet. Men jag är van vid både rutten ål och djupa brunnar, säger han.

TT: Varför saknas huvudet?

- Ålen var så pass upplöst och när man skickade ner en håv för att ta upp ålen så gick den av på mitten.

Enligt Sötvattenlaboratoriets expert blir det tidigast aktuellt med obduktion den 25 augusti.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons