Sankt Olofs brandkår räddas

Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund, Sörf, beslöt på torsdagen att brandkåren i Sankt Olof får vara kvar. Men beslutet innebär att bemanningen minskar.
Simrishamn • Publicerad 13 februari 2003

- Det blir två man i Sankt Olof och tre man i Brösarp, säger kommunalrådet Christer Akej (m), som påpekar att förbundet var enigt i sitt beslut. Sörf består av fyra kommuner: Simrishamn, Tomelilla, Ystad och Skurup. I dag finns det en förman och två brandmän i tjänst samtidigt i Sankt Olof. Men när förmannen försvinner ska den äldste av brandmännen ansvara för insatsen, i avvaktan på att det kommer ett befäl till platsen. - Jag skulle gärna vilja ha mer resurser till vår kommun. Men inget parti i de andra kommunerna hade gått med på mer resurser åt oss, säger Akej. Han betonar att ingen brandman i Sankt Olof blir avskedad. Däremot blir det färre timmar per man. Alla brandmän som vill arbeta vidare får fortsätta. - Vi får vara nöjda med detta beslut, som kommunstyrelsen i Simrishamn ställt sig bakom, säger Christer Akej, som anser att det är ett minimikrav som nu uppfylls. En av Sankt Olofs brandmän, Per-Otto Fredriksson, har tidigare sagt att denna kompromiss inte kommer att fungera: "Det är för lite att bara vara två personer när man kommer ut till en brand. Men det är bättre att vara två än ingen alls." Enligt Fredriksson innebär det nackdelar att ha en förman på distans. Det tar ungefär tjugo minuter att köra från Brösarp till Sankt Olof, om väglaget är bra.

Pontus Persson pontus.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.