Annons

Sillens dag firades i Simrishamn

Sol, sill och skönsång var en liten del av allt det som besökarna kunde ta del av under Sillens dag under lördagen i Simrishamn.
Simrishamn • Publicerad 31 augusti 2002
Skånska Sillaacademiens pressilldent Carl Sonesson, även känd som regionstyrelsens ordförande, serverade Ulla Storrank en sillatallrik under Sillens dag i Simrishamn.
Skånska Sillaacademiens pressilldent Carl Sonesson, även känd som regionstyrelsens ordförande, serverade Ulla Storrank en sillatallrik under Sillens dag i Simrishamn.Foto: 

Långt före invigningstalet, som professor Peter Broberg från Skånska Akademien höll strax före 12, var gatorna fulla av människor. Det lätta soldiset släppte sitt grepp strax efter lunch och värmen höll i sig. Strålande utsikter för ett lyckat evenemang, med andra ord. Radiostyrda båtar i det större formatet visades upp i yttre hamnbassängen vid tiotiden. Deltagare i Sydserien för radiostyrda segelbåtar stod eller satt med blickarna fokuserade på sina fartyg. - Vi skulle egentligen tävlat i Gislöv idag men på begäran från Simrishamns turistbyrå flyttade vi tävlingen hit, berättade en av de tävlande, Bengt Sundnér. Om arrangemanget fungerat till allas belåtenhet flyttas tävlingen eventuellt till Simrishamn för gott. En uppvisning i Linedance var i full gång på Storgatan redan före elva och åskådarna hjälpte dansarna att hålla takten med handklappningar. Både deltagarna från Österlens Linedanceförening och publiken verkade ha kul. Om man ska döma efter tjoandet och skratten i alla fall. - Man ska ju bara ha kul, sa en svettig och skrattande Lisa Åkesson, instruktör. I hamnen stod Räddningstjänstens samtliga fordon uppställda för beskådan. Mest populär tycktes den 20 meter långa turen upp i luften medelst kranbil vara. - De flesta tycker det är fascinerande att se hamnen och staden så här, lite från ovan. Men jag hade nyss en liten flicka som egentligen var rädd för höjder och bara ville pröva lite grand, sa deltidsbrandman Mattias Lundin. Det var tredje året räddningstjänsten var på plats och om inga larm utbröt räknade man med att ta cirka 300 personer upp i det blå. Men självklart kretsade det mesta kring sillen. Där fanns till exempel möjlighet att lägga in sin egen sill. Sillen gick också att få serverad på en mängd olika sätt, bland annat som sillburgare men också rökt, stekt, grillad och inlagd. Man kunde även åka ut med båt och fiska, även om den enda fångsten som YA såg var näbbgäddor. I hamnen hölls en tävling i två moment med sillen som viktig ingrediens. I Garnahänget kunde man lära sig om hur man binder nät, slår knopar och rensar sill på bästa sätt. Årets Sillens dag hade ett tämligen varierat innehåll och var mycket populärt, i alla fall om man låter mängden besökare fungera som värdemätare.

Anna Maria Erling anna.maria.erling@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons