Simrishamn ganska tillgängligt

Simrishamn • Publicerad 26 oktober 2007

Simrishamn är en förhållandevis tillgänglig stad.

Det anser Lars Ek, tillgänglighetsrådgivare i Simrishamn och Sjöbo kommuner.

– Det är alltid svårare att göra en gammal stad tilgänglig, men trots att Simrishamn har både gamla och nya delar tycker jag att det är ganska bra.

Det finns dock undantag. Han håller med om att Stenbergs strädde är ett av nålsögonen. Men här är också åtgärder på gång.

– Jag ska prata med smeden och sen ska räcket upp, säger Lars Ek. Beslutet om att sätta ett räcke mellan trappan och rampen är redan fattat.

Även underlaget ska rättas till inom kort.

Problemet med trappan till Österlens museum är inte heller nytt för honom.

– Hade jag fått råda hade man gjort någon sorts kantsten som gick att följa. Men det är problem att trottoaren är så smal.

Gatupratarna är ett annat känt problem.

– Personligen skulle jag vilja ta bort dem helt och hållet, säger Lars Ek. De kunde ersättas med gemensamma reklamskyltar eller särskilda reklamplatser på fasaderna.

– Viktigt är det också att man ser till att alla uteserveringar har avskärmningar. Det måste man ta itu med till nästa säsong.

Lars Ek har tillsammans med fastighetschef Ronny Wallin inventerat 75 procent av de kommunägda fastigheterna i stan. Vilka åtgärder som behövs har man alltså ganska klart för sig.

– Helt klart är att åtgärder för syn- och hörselskadade är mest eftersatta. Hittills har man mest tänkt på hjulburna när man pratat tillgänglighet.

Att man tänker på alla typer av funktionshinder i framtiden är något som Lars Ek vill bidra till. Även om alla brister inte kommer att kunna åtgärdas på en gång.

– Man måste passa på när man projekterar något nytt eller när man ska göra någon åtgärd och då passar på att även göra något för tillgängligheten.

Emma Lawesson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.