Annons

Simrishamn ökar utskeppningen av djurfoder

Ökad utskeppning av foder från Simrishamn. Det är BHJ AB i Simrishamn som fått tillstånd enligt miljöbalken att öka produktionen av djurfoder, från 20 000 ton till högst 35 000 ton per år.
Simrishamn • Publicerad 25 januari 2005
Miljödomstolen i Växjö besökte Simrishamn den 18 november i fjor i samband med huvudförhandlingen. BHJ:s vd Bent Sörensen, till höger, visade då fabriken. bild: pontus persson
Miljödomstolen i Växjö besökte Simrishamn den 18 november i fjor i samband med huvudförhandlingen. BHJ:s vd Bent Sörensen, till höger, visade då fabriken. bild: pontus perssonFoto: 

Miljödomstolen i Växjö har gått på företagets linje vad gäller beredning och infrysning av animaliskt avfall.

Som råvaror använder BHJ slaktbiprodukter från i huvudsak nöt, gris och fågel.

Annons

Efter malning i kvarn överförs köttmassan till plattfrysar. Transporten från fabriken sker antingen med frysbilar eller frysbåtar i Simrishamns hamn.

Vid huvudförhandlingen i november sa BHJ:s vd, Bent Sörensen, att företaget gärna vill lasta ut med båt. Export sker till bland annat Ryssland, Litauen, Polen och Danmark.

I dessa och andra länder förädlas sedan köttmassan till hund- och kattfoder. Visserligen har miljödomstolen nu gett grönt ljus. Men det är förenat med en rad villkor.

Bland annat ställs krav på förvaring av kemiska produkter och farligt avfall, buller samt fetthalt.

"Företaget skall driva den nya reningsanläggningen för processavloppsvattnet, så att högsta möjliga reningseffekt uppnås", skriver miljödomstolen.

Prövotiden gäller året ut. Men senast den 1 mars 2006 ska företaget visa att fetthalten inte överstiger 100 milligram per liter utgående vatten.

Pontus Persson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons