Annons

Simrishamn säger nej till torskfiskestopp

Simrishamns kommun engagerar nu alla som är bredda att slåss mot det planerade torskfiskestoppet. Nästa helg planeras därför en stor manifestation mot regeringens planer.
Simrishamn • Publicerad 10 oktober 2002

Lördagen den 19 oktober klockan 11 lär det bli mycket folk på hamnplan i Simrishamn. Då ordnar nämligen kommunen en stor manifestation, som säger klart nej till regeringens planerade torskfiskestopp. - Det är kört för yrkesfisket om regeringen beslutar om ett stopp, säger Lars Svärdh, näringslivssekreterare i Simrishamns kommun. - Ett stopp för svenskt torskfiske i Östersjön får oanade konsekvenser för bygden. Vi måste därför göra något som hörs, säger Svärdh och syftar på manifestationen i Trelleborg häromdagen. Spontant tänker man också på Visslarna på torget, vilka slogs för att Simrishamns sjukhus skulle överleva. Enligt Lars Svärdhs beräkningar finns det 84 yrkesfiskare i kommunen. Bedömningen är att varje fiskare sysselsätter tre personer i land. Det betyder att cirka 250 personer är direkt eller indirekt beroende av ett fortsatt svenskt torskfiske. Det finns ett par större oljeleverantörer i kommunen, Thomas Nilsson Oljor AB och Branteviks Åkeri AB, samt andra åkare som är beroende av fisket. På varvssidan finns Simrishamns Varv AB och Skillinge Snickeri & Varv, med totalt åtta anställda. Simrishamns Vadbinderi AB sysselsätter fyra personer. Tolv personer arbetar på mekaniska verkstäder, som är inriktade på fisket: JAW Mek Konsult, Skillinge Svets & Mekaniska, Skillinge Marin AB och Söderströms Mekaniska Verkstad. En handfull företag sysslar med mottagning, beredning och frysning av fisk. Tillsammans har de ett 90-tal anställda, nämligen Skillinge Fisk-Impex AB, Bengtssons Fisk AB, Simrishamns Fryshus AB, Appelkvist AB och PC Lossekompaniet AB. Därutöver finns ett antal transportörer som är mer eller mindre beroende av fisket. - Listan kan säkert göras längre, säger Lars Svärdh, som på torsdagen hade ett möte med kommundirektör Staffan Tellman och teknisk chef Bengt-Olov Lindqvist för att dra upp riktlinjerna för manifestationen. Enligt ett regeringsförslag ska Sverige ensidigt införa ett ensidigt fiskestopp från och med 1 januari 2003.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons