Annons

Simrishamn tar strid om avgift för hemtjänster

– Det är cyniskt av hemkommunerna att luta sig emot att sommarkommunen är tvingad att ställa upp med hemtjänst till sina sommargäster.
Simrishamn • Publicerad 19 maj 2005

Det menar socialchef Roland Persson som tillsammans med kommunledningen går i bräschen i kampen för en ändrad praxis.

Härom dagen berättade YA att stadsdirektören i Stockholms Stad brevledes meddelar att Simrishamns sommargäster är Simrishamns huvudvärk när de befinner sig där. Trots att det är hans socialförvaltning som beviljat dem hemtjänst.

Annons

Brevet skickar han som svar på ett brev från socialchef Roland Persson.

– Jag har skickat samma brev till flera olika kommuner i landet och vi har fått åtta-nio svar med samma innebörd, säger Roland Persson.

– Men de har fel.

Enligt socialtjänstlagen har en kommun möjlighet att skriva avtal med en annan kommun om ut-förandet av hemtjänst. Avtalet reglerar då också att det är hemkommunen som betalar för tjänsten. – Men hemkommunen kan också strunta i detta. Enligt socialtjänstlagen kan en kommun inte neka hemtjänst till någon som redan befinner sig i kommunen. Simrishamn har alltså informerat en rad kommuner om Simrishamns syn på sommargästernas hemtjänst.

– Jag gjorde det för att skapa opinion och debatt. Bara genom att sätta press på hemkommunerna kan vi ändra praxis.

– Sen får det bli politikernas syssla att försöka jobba för en ändring i lagen.

Från och med i år tänker socialförvaltningen i Simrishamn inte hantera några hemtjänstansökningar från sommargäster. Ansökningarna returneras till hemkommunen tillsammans med ett erbjudande att skriva kontrakt med Simrishamn om hemtjänsten.

– Vi kan inte neka de som ändå dyker upp i kommunen och kräver hemtjänst, men deras ansökningar kommer att hanteras som alla andra. De ska alltså först utredas och sedan ska hjälpen organiseras, säger Roland Persson. Det lär alltså inte bli lika god service som hittills.

Vilka chanser har Simrishamn att påverka praxisen i landet?

– Vi är starka nu när vi ingår i nätverket för skärgårds- och kustkommuner, säger en hoppfull Christer Akej.

Annons

Emma Lawesson

0414-289 96

emma.lawesson@allehandasyd.se

Se även sidan 1

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons