Sista striden för Tommarps station

På måndag avgörs ödet för Tommarps station. Och Tommarpsgruppen kämpar in i det sista. Just nu görs en räkning av de resande och via flygblad uppmanas alla tommarpsbor att resa så mycket de kan.
Simrishamn • Publicerad 1 mars 2002

Ödet ligger i händerna på politikerna i Skånetrafikens nämnd för kollektivtrafik. Vid sitt senaste sammanträde beslöt de att återremittera ärendet om Tommarps station ska fortsätta vara en hållplats när järnvägen elektrifieras. Detta efter att kommunledningen i Simrishamn begärt att stationen ska få vara kvar. Sedan dess har nämndens presidium träffat Simrishamns kommunledning. Bland annat ville Skånetrafiken veta på vilket sätt Simrishamn kommun kan bidra till att finansiera ett tågstopp i Tommarp. Som svar från kommunstyrelsens arbetsutskott får Skånetrafiken att kommunen bidrar på samma sätt som till övriga stationer i kommunen. Något extra stöd till Tommarps station är de lokala politikerna alltså inte beredda att ge. -?Frågan kan få ett avgörande på måndag. Det är politikerna i nämnden för kollektivtrafik som kommer att avgöra, säger Gösta Ahlberg, trafikdirektör vid Skånetrafiken. Just nu pågår en räkning av antalet resande på hela trafiknätet. Att det sker nu har egentligen ingenting med måndagens sammanträde att göra, menar Ahlberg. Men Tommarpsgruppen ser ändå en chans att försöka påverka. Via flygblad uppmanas alla i Tommarpstrakten att åka tåg under veckan. "Planera dina kondisbesök, biblioteksbesök eller andra ärenden till den kommande veckan," manar Tommarpsgruppen. Men att aktionen kommer att påverka statistiken tror Gösta Ahlberg inte mycket på. - Vi gör regelbundet mätningar och de visar att cirka 15 personer dagligen stiger av eller på tåget i Tommarp. Även om resandeantalet fördubblas är stationen mycket liten i pågatågssammanhang. Och eftersom vi mäter under en hel vecka tror jag inte att Tommarpsgruppens uppmaningar kan påverka så mycket. Tommarpsgruppen har också samlat in namnunderskrifter i byn. Hela 418 personer satte sitt namn på pränt. Listorna är lämnade till kommunledningen.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.