Annons

Sjömannen som blev konstnär

Simrishamn • Publicerad 26 maj 2005
"Jag är intresserad av kroppar och rörelse", säger Kaj Engström, som på galleri Blå visar målningen "I stormens öga" och träskulpturer av lind och svartek. bild: pontus persson
"Jag är intresserad av kroppar och rörelse", säger Kaj Engström, som på galleri Blå visar målningen "I stormens öga" och träskulpturer av lind och svartek. bild: pontus perssonFoto: 

Född på Fårö, utbildad i Malmö och verksam i Älmhult.

Så ser livslinjen ut för 56-årige gotlänningen Kaj Engström, som ställer ut målningar och objekt på galleri Blå den 28 maj - 26 juni.

Annons

– Jag gick till sjöss som 14-åring och stannade ute i fem år, säger Kaj Engström, som fick se många kontinenter innan han följde sin far i fotspåren och blev konstnär.

Grunden lade han på målar- och grafikskolan Forum i Malmö 1971-82.

Som konstnär fascineras han av såväl Fårös öppna och karga hedar som Smålands mörka skogar och tjärnar.

– I mina målningar och skulpturer arbetar jag gärna med mutationer, säger Kaj Engström och visar en zebraälg, en damsko med fårhuvud och män i ballerinakläder.

Barn gillar hans fantasifulla figurer, som kan vara gjorda i trä eller gjutna i betong - och patinerade, så att ytan liknar fågelspillning och rost.

Pontus Persson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons