Skarpskjutning i Ravlunda

Torsdagen den 3 oktober blir det skjutning med skarp ammunition på Ravlunda skjutfält. Då kommer salvor att avlossas från bland annat stridsvagn Leopard, stridsfordon 90 och haubitsbatterier.
Simrishamn • Publicerad 25 september 2002
Leopardstridsvagn i aktion. Arkivbild: Sprisse Nilsson
Leopardstridsvagn i aktion. Arkivbild: Sprisse NilssonFoto: 

Anledningen är att bullret ska kunna noteras och mätas under miljödomstolens möte på Österlen. Mötet börjar i Ravlunda gamla skola den 2 oktober klockan 10. Dagen därpå ägnas åt den fältmässiga delen, med skjutning och bullermätning. - Vi ska ha med oss mätapparater för att registrera vad vi hört på olika ställen, säger Folke Borgh på Försvarsmaktens miljöprövningsenhet i Strängnäs. Miljödomstolen ska lyssna på salvor från den här pipan. Arkivbild: Sprisse Nilsson" BORDER="0"Miljödomstolen ska lyssna på salvor från den här pipan. Arkivbild: Sprisse Nilsson Militären ordnar bussar för dem som är berörda av verksamheten på skjutfältet. Bussarna utgår från Dammåkra klockan 8.30 till Havängs sommarby, Brösarp, Maglehem och Juleboda sommarby. - Vi har fått direktiv från miljödomstolen, och valt de ställen som användes vid länsstyrelsens syn våren 1998. Föreningen Vi i Maglehem vill exempelvis veta hur det låter i deras område, säger Folke Borgh. Han har nu informerat miljödomstolen om skjutplatserna. Det är i huvudsak dessa platser som används vid utbildningen av militära förband. Från dessa platser är det störst risk för störningar. Försvarsmakten bedömer att 12 cm ammunition till stridsvagn Leopard ger den största ljudutbredningen från verksamheten. Som jämförelse kommer man även att skjuta med 25 mm övningsammunition till Leopard. Denna ammunition har anskaffats efter länsstyrelsens syn 1998. Skjutning sker även med stridsfordon 90, som numera ersatt de tidigare pansarbandvagnarna som deltog vid synen 1998. - Skjutning med 15,5 centimeters haubits genomförs med pjäser som transporteras från Artilleriregementet i Kristinehamn. De särskilda kostnaderna för denna medverkan uppgår till drygt 40 000 kronor, säger Folke Borgh. Skjutplatsen är en annan än den som utnyttjades 1998. Detta beror på att sistnämnda skjutplats numera är belägen i ett naturreservat, vilket innebär att den inte längre kommer att utnyttjas. Folke Borgh nämner också att artilleriskjutningarna på Ravlundafältet minskat till följd av Försvarsmaktens nya organisation. - Det finns dock fortfarande behov av att vid vissa tillfällen kunna genomföra större samövningar, tillägger Borgh.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.