Skickades hem med brutet ben

Med brutet lårben skickades tvååriga Alice hem, ordinerad att ta Alevdon. På vårdcentralen röntgades fel ben och frakturen upptäcktes inte förrän dagen därpå.
Simrishamn • Publicerad 13 april 2013

– Jag är så arg. Hur kan man göra så? Hon hade ju jätteont, dundrar Alice mormor Eva-Lena Mårtensson.

Det var förra torsdagen det hände. Alice, som är två och ett halvt år gammal, tumlade omkring i kuddrummet med de andra barnen på förskolan. Plötsligt skrek hon till och ramlade ihop.

– Fröknarna berättade att hennes vänstra lår svullnade upp och hon var alldeles vit i ansiktet. Hon kunde inte stå på sina ben, berättar mamma Pernilla Olsson.

Pernilla hämtade lilla Alice och bar henne till akuten.

– Där sa de att de inte tog emot barn under 18 år och hänvisade mig till vårdcentralen.

Pernilla fortsatte sin vandring med en ömsom sovande och ömsom skrikande Alice i vagnen. På vårdcentralen fick hon vänta i väntrummet innan läkaren hade tid. Vid det laget hade farmor Britta Olsson hunnit fram och kunde följa med in på undersökningen.

– Vi berättade att Alice hade ont i sitt vänstra ben och att det hade svullnat upp när hon slog sig.

Läkaren tittade och kände på benen och beställde sedan röntgen – av höger ben.

– Han sa att han hade hittat ett litet blåmärke stort som tioöring där så det var nog där flickan hade slagit sig, berättar Britta Olsson.

Uppe på röntgen försökte både Pernilla och Britta att förmå personalen att röntga rätt ben.

– De höll med om att hon verkade ha mer ont i sitt vänstra ben och ringde upp läkaren. Men han var säker på sin sak – höger ben skulle röntgas, berättar Pernilla.

Varken mamma eller farmor blev särskilt förvånade när röntgenbilderna inte visade någon skada. Med en rekommendation att ge Alice flytande Alvedon skickades de hem.

– När vi kom hem kunde jag inte ens byta blöja på henne. Så fort jag rörde henne så skrek hon.

När mormor Eva-Lena Mårtensson kom hem till Pernilla såg hon direkt hur ont Alice hade och ringde till sjukhuset i Ystad. De rådde att ringa 112 och be om råd.

– De skickade en ambulans som undersökte henne hemma. Deras råd var att köra in med henne.

Åkte vidare till Ystad

Klockan hade hunnit bli halv tio på kvällen när familjen åter satt i väntrummet – denna gången på akuten i Ystad. När det blev deras tur tre timmar senare hade röntgenpersonalen hunnit gå hem.

Alice fick ännu en gång åka hem med Alvedon.

Dagen därpå tog mamma Pernilla sin Alice till vårdcentralen i Simrishamn och fick nu rätt ben röntgat. Bilderna visade en fraktur på lårbenet precis nedanför höftkulan. Alice skickades direkt till barnakuten i Kristianstad.

– Det var bråttom att se så att benet låg rätt och inte behövde opereras. Risken var annars att det skulle börja läka ihop fel, säger Eva-Lena Mårtensson.

Frakturen visade sig vara fin och läkarna bedömde att en operation inte skulle behövas. Att gipsa gick inte heller att göra eftersom frakturen satt där den satt. Alice skulle dock hålla sig stilla och fick stanna kvar på sjukhuset över helgen tillsammans med sin mamma.

Om ett par veckor blir det återbesök, då ska läkarna kontrollera att benet läker som det ska. Ännu kan Alice inte stå på sina ben utan hasar sig fram.

Mormor Eva-Lena tänker anmäla händelsen.

– Det är oförlåtligt att behandla ett litet barn så här. Jag tänker anmäla så att ingen annan ska behöva uppleva det här.

YA har pratat med chefen på vårdcentralen i Simrishamn men hon kommenterar med hänvisning till sekretessen inte händelsen.

Lisa Kron
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.