Skillinge får eget Vigs Ängar

Skillinge ska få en egen variant av Vigs Ängar. Arkitekten Lillemor Husberg som ritat det prisbelönta äldreboendet i Köpingebro har anlitats som arkitekt. Vem som ska vara byggherre för Skillinges Vigs Ängar invid fiskelägets mölla upphandlas just nu.
Simrishamn • Publicerad 14 maj 2002

- Vigs Ängar är imponerande. Annorlunda. Genomtänkt. Jag är ingen flummig person men man blir liksom väl till mods när man besöker Vigs Ängar, säger socialchef Roland Persson. Han får medhåll av enhetschefen för kommunens fastigheter Ronny Wallin: - Det är ljus och volym, högt i tak, annorlunda material och färgsättning. En lugn och rogivande miljö. Det är Wallin och Persson som tillsammans med Lillemor Husberg, Karlaby, tagit fram anbudsunderlaget. När kommunen ska bygga fastigheter brukar det vara Simrishamns Bostäder som står som byggherre. För första gången upphandlar kommunen vem som vill vara deras hyresvärd 25 år framöver. I dagarna har kommunen gått ut med en inbjudan till en "byggherretävling". Förutom en annons i Anbudsjournalen har förfrågan skickats till en rad intressenter. Vilka det är och hur många är man mycket förtegen om. När en byggherre är antagen blir det alltså dennes uppgift att handla upp och bygga det hus som Lillemor Husberg ritat. - I anbudsunderlaget beskriver vi hur vi vill att det fungerar. Det är ganska hårt styrt, säger Roland Persson. Äldreboendet ska bestå av 31 lägenheter plus gemensamhetsutrymmen. Byggytan hamnar på cirka 2 500 kvadratmeter. - I Ankaret finns bara 20 lägenheter. Det behövs heller inte fler för skillingeborna. Det stora behovet finns i Simrishamn, men vår förhoppning är att simrishamnsborna kan tänka sig att flytta till Skillinge. Hur mycket det nya äldreboendet kostar är inte klart förrän efter upphandlingen, men enligt kommunens kalkyler ska hyran per lägenhet vara den samma som i kommunens andra boenden. - Vi har först bestämt hyran, sen får vi se hur mycket av våra visioner vi kan få för det, säger Ronny Wallin. När äldreboendet står klart är det kommunen själv som ska hålla i driften. Att lägga ut driften på entreprenad är inget som diskuterats, menar socialchefen. Samtidigt stängs Ankaret i Skillinge och dess invånare och personal får flytta in i det nya. - Det lär inte bli svårt för Simrishamns Bostäder att hitta annan användning för Ankaret. Det är i gott skick och skulle fungera bra som vandrarhem. I konceptet Vigs Ängar ingår en antroposofisk livssyn. Tanken är att även Skillinges nya äldreboende ska drivas i den andan. - Personalen får vara beredd på att jobba på antroposofiskt sätt. De kommer att få utbildning. Dessutom måste vi anställa fler eftersom det nya boendet är större, säger Roland Persson. Den 10 juni ska anbuden vara inne. Under sommaren kommer anbuden att utvärderas och förhandlas för att kontraktet ska kunna skrivas i september. Om allt går på räls börjar byggandet våren 2003 och är färdigt sommaren 2004. Vem kan då tänkas nappa på delta i en dylik byggherretävling. - Kanske någon som ser det här som ett intressant projekt att visa upp. Många är intresserade av att förvalta, men slipper gärna driften

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.