Annons

"Skolan förlorare med borgerligt styre"

- Centern har hoppat på ett förlorande tåg och skolan är den stora förloraren. Socialdemokraterna Karl-Erik Olsson och Christer Grankvist skräder inte orden i sin besvikelse över centerns sidval. Att det forna samarbetspartiet sällat sig till de borgerliga fick Olsson och Grankvist läsa i YA.
Simrishamn • Publicerad 4 oktober 2002

Oppositionsråd Karl-Erik Olsson och skolpolitikern Christer Grankvist kallade till presskonferens. Syftet var att deklarera att socialdemokraterna tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet bildar opposition. Det gör dem innan de sex regeringspartierna egentligen deklarerat att de tar makten. - Vi har ju läst i tidningen att centern inte vill samarbeta med oss så det är så här det får bli, säger Karl-Erik Olsson. Även om s och c har haft olika syn på många saker har vi haft ett bra samarbete. Därför tycker jag det är märkligt. Carl-Göran Svensson (c) har i en intervju med YA pekat ut tre anledningar till att man vänder socialdemokraterna ryggen. Nämligen socialdemokraternas vilja att höja skatten, deras motvilja till nya entreprenader och en oro för sjukhusets framtid i Simrishamn. - Skattehöjningen med 25 öre skulle vara ett sätt att tillföra friska pengar till skolan, säger Karl-Erik Olsson. Vi visste att skolan behövde 10 miljoner kronor extra. Skattehöjningen skulle ge hälften och ett extra anslag i vårt budgetförslag skulle ge resten. De 10 miljonerna skulle ge skolan lugn och ro. Christer Grankvist håller med: - Det går inte att trolla med luftpengar. Det är viktigt att komma till rätta med problemen på bun. Besparingskraven inom skolan kommer att bli stora, menar Grankvist. Det har diskuterats nedläggning av musikskolan, KPC, skolorna i Gladsax och Östra Vemmerlöv plus minskade satsningar på svaga elever. - Centern hade kunnat vara med och rädda allt detta genom en skattehöjning. Nu har de offrat skolan för att få Akej. De har tydligen mer gemensamt med moderat skolpolitik än med vår, säger Christer Grankvist. - Vårt krav kvarstår dock. 10 miljoner ska fram till skolan. Men antalet elever minskar. Måste man inte anpassa kostymen? - Elevantalet minskar, men samtidigt ökar problemen inom skolan. Allt fler har läs- och skrivsvårigheter och de sociala problem ökar. Carl-Göran Svensson och Christer Grankvist har ofta gjort gemensam sak i skolpolitiken. Tillsammans har de gett röst åt en ettrig opposition. Nu står de plötsligt i olika läger. - Vår personliga relation kommer säkert att fortsätta vara god, men politiskt är det slut med samarbetet, slår Grankvist fast. Att sossarna har en motvilja till entreprenader stämmer inte, menar Karl-Erik Olsson. - Vi har heliga områden. Vård, omsorg och skola. Även om vi inte ser någon anledning att bryta upp gamla avtal. Däremot tycker vi det har mindre betydelse om en entreprenör klipper gräsmattorna ute i byarna eller att Segelsällskapet får ansvar för småbåtshamnen. Att det bildas en borgerlig regering i Simrishamn är en misstolkning av valresultatet, hävdar sossarna vidare. - Moderaterna och sjukvårdspartiet förlorade 9 mandat tillsammans. Väljarna har sagt att de vill ha något annat. Mittenpartierna har gått fram. Ändå får väljarna behålla samma politik. Konstig demokrati, säger Grankvist. - Men jag kan lova en sak. En offensiv och aktiv oppositionspolitik. Inte minst inom skolan.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons