Slut med kölapparhos sköterskan

Uppåt 30 personer i kö och en väntetid på över timmen. Smått kaotiskt har det ibland blivit i väntrummet till distriktssköterskemottagningen på sjukhuset i Simrishamn. Men från och med den 2 april blir det andra bullar. Då är det tidsbeställning som gäller.
Simrishamn • Publicerad 20 mars 2002

Varje vardag mellan 8.30 och 10 har mottagningen varit öppen. Folk har droppat in, tagit sig en nummerlapp och satt sig för att vänta. - När man kommit på morgonen och mötts av ett överfullt väntrum har man blivit ganska stressad. Det är stressande att veta att folk sitter och väntar på sin tur. Med tidsbeställning känner man att man har mer tid för varje patient, menar Ann-Mari Eriksson, en av distriktssköterskorna på mottagningen. Även patienterna har något att vinna på tidsbeställningen. - En patient som gått från sitt jobb bara för att ta ett blodtryck har med lite otur fått vänta uppåt en och en halv timme. Det är inte bra, säger Ann-Mari Eriksson. Distriktssköterskorna har informerat sina patienter om förändringen och de flesta har tagit det positivt. - Även om någon haft synpunkter på att man inte längre bara kan dyka upp. Väntetiden har haft en social funktion, men det är ju faktiskt inte därför vi har vår mottagning, säger Bitte Johnsson, avdelningsföreståndare. Den öppna mottagningen är ett arv sedan tiden då inte så många vuxna sökte sig hit. - Patienter stannade på sjukhuset längre och behövde ingen vård när de blev utskrivna. Med dagens korta vårdtider krävs fler återbesök och då är det här de hamnar, säger Inger O Zielfeldt. - Och på grund av vårdköerna söker sig patienterna hit för en första bedömning innan de gå till läkaren, menar Lena Tornberg. Simrishamns distriktssköterskemottagning är den första i trakten som slutar med öppen mottagning. Men desto fler har infört tidsbokning i väster. Från och med den första vardagen i april måste man alltså beställa tid och det ska göras mellan klockan 8 och 9. Såväl barn som vuxna.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.