Slutet närmar sig för Piratenskolan – och två äldreboenden
Kommunstyrelsens ordförande Jeanette Ovesson (M) berättar att det var ett ganska långt möte.
– Ärenden som ska behandlas i fullmäktige brukar inte debatteras så mycket i kommunstyrelsen. Vi konstaterar mest att vi har olika åsikter men idag var det annorlunda, säger kommunstyrelsens ordförande Jeanette Ovesson (M).
Under tisdagens extrainsatta möte – då det skulle beslutas om kommunens lokaleffektivisering – beslutade kommunstyrelsen efter en ovanligt lång debatt att rekommendera kommunfullmäktige att gå på det ursprungliga förslaget.
Om fullmäktige väljer att rösta för förslaget så kommer processen för att lägga ner Piratenskolan i Kivik och de särskilda boendena Toftakärr och Bokebacken att påbörjas.
– Det blir många uppdrag till olika nämnder om förslaget går igenom, säger Jeanette Ovesson.
Motförslaget – från C, KD, SD och L – som kom upp under mötet ska ha varit likt det förslag som Ystads Allehanda nyligen skrev om. Förslaget handlar bland annat om att behålla skolorna i både Kivik och Sankt Olof – men enbart som F–3-skolor.
– Vi ställde mycket frågor om deras förslag, kring hur de tänkte och debatterade. Det var mest om skolan, men till viss del även de särskilda boendena.
– När förslaget ställdes mot det ursprungliga huvudförslaget vann huvudförslaget med sju röster mot fem i en votering. Vänsterpartiets ledamot Mats Sundbeck valde att inte rösta.
Om förslaget går igenom kommer skolan i Kivik att läggas ner om ett år.
– Vi satte en femårsplan för skolorganisationen i norr, nu är det ett år kvar av den planen. Det har inte blivit den utveckling vi hade hoppats på för barnfamiljer.
Särskilda boendena i Toftakärr och Bokebacken kommer att avvecklas under en tvåårsperiod – om kommunstyrelsens förslag beslutas i kommunfullmäktige.
– Det är hyreskontrakt till 2026 på lokalerna.
Innan måndag kommer inget att vara klart. Det är inte vanligt att kommunfullmäktige röstar emot kommunstyrelsens förslag, men det kan hända.
– Det är klart att det är ett hårt tryck på alla som är politiker och man vet inte hur partier ställer sig när det väl kommer till kritan.
Jeanette Ovesson ser att vissa medborgare har förståelse för att något behöver göras och andra inte.
– En del uttrycker att man förstår, men vill att förändringar ska göras på annat ställe. Det finns indikationer på att man ser sin enda fråga. Den här frågan berör hela kommunen och alla byar på ett eller annat sätt.
Hon säger att kommunen försöker se till att det ska finnas kommunal närvaro i alla kommunens sex relativt jämnstora byar.
– Ibland slåss man för sin egen sak och det är helt naturligt.