Små rörelser klagar på höga avgifter

Simrishamn • Publicerad 9 februari 2007

Åtta veckor respektive 30 dagar om året driver Östra Vemmerlövs byalag kiosk och Skånska järnvägar servering på ångtåget. Båda protesterar mot de tillsynsavgifter som miljöskyddet tar ut.

Varje sommar ställer byalagets medlemmar upp en kioskvagn vid Gyllebobadet för att ge badande besökare möjlighet att svalka sig med en och annan glass. Det gör man för byns ungdomar och invånares skull och för de turister som väljer insjöbad framför havet. Att man måste betala någon tillsynsavgift är byalaget införstådda med men det måste i så fall ske inom rimlighetens gräns.

Nu har man fått en höjning från cirka 1000 kronor till 2840 kronor och så mycket tillsyn, summan motsvarar fyra timmars kontroll, anser man inte att en kioskvagn behöver. Skånska järnvägar bedriver också verksamhet som kan anses vara ideell när man under 30 dagar har kafé ombord på ångtåget mellan Sankt Olof och Brösarp. Pengarna går nämligen till att driva just ångtågen på Österlen. 1420 kronor bedöms det krävas tillsyn och det motsvarar kostnaden för två arbetstimmar.

I hopp om att nå vad man anser vore en mer rättvis nivå på avgift har båda aktörerna vänt sig till länsstyrelsen och överklagat besluten om tillsynsavgifter.

Jea Jonsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.