Småbåtshamn i privat drift

Efter en lång debatt och efter att sjukvårdspartiet efter ajournering dragit tillbaka sitt yrkande om återremiss beslöt kommunfullmäktige i går att det ska tas fram underlag för att lägga ut driften av småbåtshamnen och trollingfisket på entreprenad.
Simrishamn • Publicerad 28 maj 2002

Ideologiska skillnader mellan i synnerhet vänsterpartiet och moderaterna kom att prägla en stor del av inläggen som gav en försmak på den kommande valrörelsen. Frågan är om och i så fall hur man också ska tolka sjukvårdspartiets agerande i det perspektivet. Först upp i talarstolen var Britta Berg (v) som ansåg att det invånare har investerat i, trolling och småbåtshamn, ska drivas i kommunal regi eftersom det är det enda som garanterar en demokratisk insyn. Mona Hansson Stiber (sjvp) ställde förvisso inget sådant krav, hon menade att partiet inte har något emot privat drift i princip, men ansåg dock ändå att ärendet skulle återremitteras för att ge politikerna ett bättre underlag inför beslutsfattandet. Karl-Erik Olsson (s) önskade även han återremiss medan Christer Akej (m) i den stunden mest såg ut som ett frågetecken när han intog talarstolen: -Mona, vad är det du vill ha förtydligat som inte finns i underlaget nu? Jag trodde vi var på samma linje. Då föreslår jag att vi tar en fem minuters ajournering så att vi får skrivningen utklarad, föreslog kommunalrådet som betonade vikten av att komma till beslut. Efter ajourneringen drog sjukvårdspartiet alltså tillbaka sitt yrkande och efter votering stod det klart: 31 röstade för kommunstyrelsens förslag och gav tekniska nämnden i uppdrag att köra vidare. 15 röster från miljöpartiet socialdemokraterna och vänstern sa nej och de två senare reserverade sig mot beslutet. Tre ledamöter saknades.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.