SMHI varnar för mycket hårda vindar på Österlen

SMHI varnar för att det kan blåsa mycket på Österlen på måndagsmorgonen. Meteorologerna har utfärdat en klass 1-varning för området.
Simrishamn • Publicerad 13 oktober 2019
SMHI varnar för hårda vindar.
SMHI varnar för hårda vindar.Foto: Arne Dedert

Det är främst de norra delarna av Österlen som riskerar att drabbas. Prognoserna talar om västlig eller sydvästliga byvindar från cirka 21 meter i sekunden upp till 25 meter i sekunden.

Den hårda vinden kan ge problem för höga fordon. Vinden kan knäcka grenar och enstaka träd enligt SMHI.

De hårda vindarna är en följd av att ett kraftigt oväder väntas dra in över landet under natten mot måndagen. SMHI har utfärdat klass 1-varningen för mycket hårda vindbyar i Götaland.

– Vi kan få vindar på 21–24 meter per sekund, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Lågtrycket drar in med kraftigt regn söderifrån redan under söndagskvällen. I takt med att skurarna rör sig norrut över Svealand väntas vindarna tillta i söder. Klass 1-varningen sträcker sig över Skåne, Blekinge, Halland, Småland och Öland från och med måndag morgon. Där kan de boende räkna med hårda eller mycket hårda västliga och sydvästliga byar.

– Kraftigast vindar kan vi vänta oss längst kusterna, säger Marcus Sjöstedt.

En klass 1-varning för kulingvindar är även utfärdad för farvattnen i Skagerrak, Kattegatt, Öresund samt Östersjön. Det innebär vindar på 14-17 meter per sekund.

– Lågtrycket kommer dra förbi snabbt och blåsten kulminerar under måndag förmiddag, säger Marcus Sjöstedt.

SMHI utfärdar en klass 1-varning när det finns risk för vindbyar mellan 21–25 meter per sekund. Sådan stark blåst förväntas innebära vissa risker för allmänheten och störningar i en del samhällsfunktioner.

Klass 1 är lägsta klassen för varningar. Om vinden ser ut att blåsa över 25 meter i sekunden uppdaterar SMHI varningen till en högre klass.

Per NilssonSkicka e-post
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.