Annons

Socialstyrelsen kritisk mot apotek

I datorjournalsystemet kom en ordination av tre preparat att hamna hos fel patient vid överföringen av receptet från sjukhuset i Simrishamn till sjukhusapoteket Ankaret. Fel patient kom därmed att ta medicinen och drabbades av övergående men.
Simrishamn • Publicerad 11 mars 2003

Socialstyrelsen anser efter en granskning att "patienten utsattes för en allvarlig risk" och "ser allvarligt på det inträffade." Styrelsen är också kritisk till hur datasystemet fungerar. Det var förre chefläkaren Stefan Lamme som i april 2001 gjorde en anmälan enligt Lex Maria. Socialstyrelsen konstaterar att patienten, en äldre kvinna, fick fel medicin när hon skrevs ut. Hon fick recept på Renitec, Doxyferm och Acetylcystein. Den felaktiga hanteringen resulterade i att patienten fick dessa preparat efter utskrivningen, men även under och efter vårdtillfället den 7-9 april. Först när hon lades in tredje gången den 10 april noterades felaktigheterna. Enligt socialstyrelsen hade felen kunnat få avsevärda konsekvenser "om de felaktigt ordinerade läkemedlen varit mer potenta eller kontraindicerade för patienten." Socialstyrelsen ser också allvarligt på att datorjournalsystemet är konstruerat så att det är möjligt att göra dessa felaktiga handlingar. "Om patientsäkerheten skall vidmakthållas måste risken minimeras och rutiner upprättas så att liknande händelser inte uppkommer framledes", skriver socialstyrelsen till Närsjukvården Österlen AB och dess medicinskt ansvarige chefläkare.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons