Annons

Sommarskola med svenskan i fokus

Rulltårta med vispgrädde fick avsluta sommarskolan i svenska i Bokhuset. Nu hoppas många på en fortsättning.
Simrishamn • Publicerad 15 augusti 2014
Avslutning på sommarskolan blev det i går för Priscilla Veona Davis och hennes elever.Foto: Foto: Torun Börtz

– Vilken underbar lektion! utbrister Muhammad Shubat, själv engelsklärare från Syrien, när han kommer ut från dagens duvning i svensk meningsbyggnad.

Han kan inte nog lovorda läraren och kollegan Priscilla Veona Davis undervisningsmetoder.

Annons

Under sex veckor har en grupp nyanlända asylsökande träffats tre gånger i veckan i Bokhuset för att inte glömma bort den svenska som de lärt sig under våren och för att komma vidare och lära sig mer.

Nappade på förslag

Det var ABF Österlen som nappade på flyktinglotsen Gunnel Otterstens idé om en sommarskola.

Som lärare anställde man Borrbybon Priscilla Veona Davis, lärare från Pakistan.

Hon kom till Sverige för bara ett och ett halvt år sedan men undervisar nu, efter studier på Sfi, andra i det nya språket.

– Jag kunde inte tro att jag skulle få jobba som lärare igen så här snabbt. Jag känner mig väldigt lycklig, konstaterar hon när hon minglar runt och äter rulltårta med vispgrädde tillsammans med sina elever.

Nöjda med projektet

Från ABF:s sida är man också väldigt nöjd med projektet.

– Vi försöker få igång aktiviteter för personer av utländsk härkomst. Vi har kört den här kursen som ett försök, förhoppningsvis är det en verksamhet som vi kan fortsätta med, säger Camilla Nilsson från ABF.

INTERNAL INTERNAL
Torun Börtz
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons