Annons

Soppa med prat och kortfilm

Föreningen Kulturhamn kallar en tisdag i månaden till samling runt soppgrytan. Vanligtvis är det krogen Maritim som gäller men i går gjordes ett undantag då Österlenskolan höll i värdskapet.
Simrishamn • Publicerad 13 oktober 2010
Inbjuden gäst, Magdalena Dziurlikowska, konstnär och konstkritiker visade egna filmer.
Inbjuden gäst, Magdalena Dziurlikowska, konstnär och konstkritiker visade egna filmer.Foto: 
Gäster: Carin Person Åström, Örnahusen, Lena Pettersson, S:t Olof, och Lisbeth Hagerman, Stenshuvud.
Gäster: Carin Person Åström, Örnahusen, Lena Pettersson, S:t Olof, och Lisbeth Hagerman, Stenshuvud.Foto: 
Österlenskolan stod som värd vid föreningen Kulturhamns oktobermöte och eleverna stod för aptitlig dukning, soppkokning och bröd. Bild: Sprisse Nilsson
Österlenskolan stod som värd vid föreningen Kulturhamns oktobermöte och eleverna stod för aptitlig dukning, soppkokning och bröd. Bild: Sprisse NilssonFoto: 
Förstaårseleverna Andreas Larsson och Kristina Soldal visade prov musikalisk talang.
Förstaårseleverna Andreas Larsson och Kristina Soldal visade prov musikalisk talang.Foto: 

Alldeles som sig bör i slika sammanhang tog gästerna på gårdagens Kulturhamn en akademisk kvart på sig för att hälsa och välkomna varandra och finna sig tillrätta.

– Vi vill gärna att allmänheten också kommer och att vi får spontangäster, därför håller vi normalt till på restaurang, berättade Staffan Olzon om sakernas tillstånd:

Annons

– Det här är också väldigt trevligt, och så får vi med ungdomar som kanske inte har så mycket pengar att röra sig med, tyckte Gittan Jönsson.

Den förre är styrelseledamot och den senare är ordförande i Kulturhamn som startade som kulturföreningen Skeppet för fem år sedan:

– Det var när vi insåg att vi aldrig skulle få Skeppet som kulturhus som vi bytte namn, förklarar ordföranden.

Kvällens gäst, Magdalena Dziurlikowska, är själv konstnär men också konstkritik i bland annat Sydsvenska Dagbladet. Hon visade smakprov på några av de ganska många filmer hon hunnit skapa sedan hon började i sin genre 2003.

– Kärnan är en sorts iscensättande dokumentärer som utgår från mig själv, från min vardag och andra arbetet jag haft, bland annat som kulturguide i Stockholm.

Det började som ett privat skämt som dock uppmuntrades och förverkligades. I vitt skilda miljöer iscensätter hon sina brottsstycken ur olika verkligheter. Det kan vara allt från det egna vardagsrummet, köket och toaletten till slottsliknande luxuösa miljöer eller typiska turistiska inslag, som till exempel en gondol i Venedig.

Stämningen i filmerna påminner i vart fall undertecknad väldigt mycket om den lätt bisarra humor som den franske filmaren Jacques Tati gav prov på i filmer som Traffic och Playtime.

Den andra tisdagen i varje månad hålls dessa kulturaftnar med soppa, socialt umgänge och kulturprat. Innan det är dags nästa gång har Gittan Jönsson hunnit med ännu en utställning; på Galerie Oijens i Göteborg där hon visar nya målningar. "Mellan penseldragen och andetagen" har den fått heta. Från 16 till 31 oktober kan den ses.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Jea Jonsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons