Annons

Späckat program under festivalen

Till helgen vaknar medeltiden till liv ännu en gång. För elfte gången förvandlas den medeltida borgen till en festivalplats fylld av ljud, lukter och smaker från Jens Holgersen Ulfstands tid.
Simrishamn • Publicerad 14 augusti 2002

Festivalen pågår både lördag och söndag mellan klockan 11 och 17. Nära 400 personer är engagerade i det skådespel som festivalen är. De är knallar som säljer medeltida ting, de är hantverkare, musiker och riddare. - Till nyheterna hör två stenhuggare från Tyskland som visar hur man hugger i sten med medeltida verktyg, berättar festivalsamordnare Samantha Bonnevier som jobbat bara med festivalen sedan april månad. - Nu håller jag tummarna för vädret. Fast mina arbetskamrater säger att jag inte får ta det personligt om det regnar. Till de mer traditionsenliga inslagen hör tornerspel, jonglering, bågskytte, dansuppträdanden, kampuppvisningar och teatrar. Ett populärt inslag under festivalen är också stormningen av borgen som äger rum båda dagarna klockan 15.30, strax innan en brottsling hängs offentligt i tältlägret. I tältlägret bor alla de som deltar i festivalen. Här sover de på bäddar av halm och lagar sin mat över öppen eld. Den som är nyfiken på den medeltida klädedräkten kan bara se sig om på festivalen där alla deltagare är klädda enligt tidens mode. På lördagen klockan 12 och söndagen klockan 13.15 föreläser dessutom Handelsgillet om medeltids kläder på marknadsplatsen. Detta och mycket, mycket annat finns att uppleva på Glimmingehus.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons