Sparkad tidningsredaktör belönades

I Kivik görs landets bästa hundklubbstidning. Eller snarare gjordes. Natasja Atterbom, redaktör för Mops Allehanda, fick sparken precis innan hennes alster korades till vinnare i tidningen Hundsports tävling.
Simrishamn • Publicerad 17 januari 2002

- Klart jag blev ledsen över att få sparken. Men det känns lite som en revansch när tidningen sedan fick priset, säger Natasja Atterbom.

Hela historien börjar med flygplanskraschen i Milano. Ombord på planet fanns ett antal personer med anknytning till mopsvärlden. Styrelsen för Mopsorden ville därför att följande nummer av Mops Allehanda skulle göras som ett minnesnummer över de omkomna.

- När någon känd person i mopsvärlden dör brukar vi ha en minnestext på två sidor. Jag hade tänkt ta till med fyra sidor per person denna gång, berättar Natasja.

Men styrelsen stod på sig. Man ville att hela numret skulle vigas åt de som omkommit i flygkraschen.

- Eftersom styrelsens beslut innebar att jag inte skulle få med någonting av mitt eget material sa jag att jag inte ville göra numret. Styrelsen fick själv sätta ihop tidningen och jag fick sparken, berättar Natsja som arbetat med tidningen på ideell basis.

Strax därpå kom det glädjande beskedet från Hundsport. Mopsordens tidskrift Mops Allehanda hade i konkurrens med många andra rasklubbstidningar korats till den bästa. Och det tävlande numret var Natasja Atterbom redaktör för.

I Hundsport stod att läsa: "Här fungerar redaktören verkligen som redaktör. Bra jobbat Natasja Atterbom!".

De 5 000 kronorna i förstapris hade Natasja tänkt använda till att ge ut en årsbok. Nu är det den ansvarige utgivaren, tillika Mopsordens ordförande, Kicki Stavenborn, som får bestämma över pengarna.

- De kommer att användas till tidningen, säger Kicki Stavenborn som även hon är glad över priset.

- Det gjorde Natasja Atterbom bra. Det ska hon ha äran av även om våra samarbetsproblem ledde till att hon fick sparken.

Natasja Atterbom överger dock inte hundjouralistiken. Hon är redan igång med en egen nättidning.

Fotnot: Du hittar Natsajas sida "Pug Sheps" på www.osterlen.com/pug-sheps/

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.