Spruckna ägg leder till gemenskap

Gruset smattrar bland skratten som hörs över äggapickningen i hamnen. De långkokta äggen är dyrare. För vinst är tur lika viktigt som att ha en bra teknik.
Simrishamn • Publicerad 19 april 2014
”Det är första gången jag är med, så det är extra kul att vinna”, säger årets äggspert Felix Hansson.
”Det är första gången jag är med, så det är extra kul att vinna”, säger årets äggspert Felix Hansson.Foto: Foto: Bass Nilsson
Ulf Gustavsson och Magnus Gradin kontrollerar vilket ägg som har spruckit.
Ulf Gustavsson och Magnus Gradin kontrollerar vilket ägg som har spruckit.Foto: Foto: Bass Nilsson
”De röda kan väl kosta lika mycket som de blå, det är ju valår”, säger Bo Dahl till Bo Olsson och Roland Johnsson som sorterar ägg inför årets äggapickning.
”De röda kan väl kosta lika mycket som de blå, det är ju valår”, säger Bo Dahl till Bo Olsson och Roland Johnsson som sorterar ägg inför årets äggapickning.Foto: Foto: Bass Nilsson

Bakom molnen tittar solen sakta fram, i hamnen är vattnet stilla, i väntan på årets äggapickning. Vid hamnen står arrangörerna och sorterar ägg i olika färger. I år går vinsten av äggförsäljningen till Kiviks sjöräddningssällskap.

Snart fylls grusplanen på med människor och kön till äggen blir lång.

De tre arrangörerna har på sig gula skjortor och hemgjorda äggskal på huvudet. Roland Nilsson, Bo Olsson och Bo Dahl sjunger äggpolkan för full hals, ”här vid Kajplats en äggspert vi kora ska...”.

– Jag kan inte klappa, säger Gunilla Svensson som har famnen full med ägg. Det är tredje året hon och maken Bosse Svensson är här.

– Du ska slå ditt ägg mot ett annat ägg, både med spetsen och aktern, och om båda ändar spricker måste du ge ägget till den som du pickat med sist, säger Bosse Svensson som förklarar reglerna för äggapickning.

Tur eller tåligt ägg

För att vinna behövs mest tur eller ett tåligt ägg, berättar Magnus Gradin.

– Det handlar nog inte så mycket om teknik egentligen.

Maria Kristensson har varit här varje år sedan starten 2011, nu har hon barn och barnbarn med sig också.

– Det är ju en tradition, den är viktig att värna om.

”Är det någon som har en baksida att picka?” ropar någon.

– Baksida? Det heter ju bonn, ropar Maria Kristensson.

Efter en halvtimmes pickning räknas äggen, den som fått mest ägg vinner. I år blir äggsperten Felix Hansson. Han berättar att han här om veckan hoppat i vattnet för rädda någon som inte kunde simma. Vinsten blir inte bara en bragd i äggapickning utan också en påminnelse om sjöräddningssällskapet betydelse.

Maria Sällberg
Cecilia Uddenfeldt
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.