Annons

Starka profiler i MP

Bland nykomlingarna på listan finns förra språkröret Matz Hammarström och debattören och författaren Bertil Torekull. Dessutom finns det är många par på miljöpartiets kommunlista. Tio av kandidaterna hör i hop.
Simrishamn • Publicerad 26 mars 2014

– Det är roligt att vi fått in del nya på listan, även om det varit svårt att hitta yngre människor, säger Thomas Hansson som valts till ny ordförande för partiet.

Att många råkar vara par även i det privata tycker han säger en del om partiet.

Annons

– Människor finner gemensamma nämnare i livet. För en del är det politiken.

I dag har Miljöpartiet tre mandat men målet är fyra.

– Simrishamn är ett svårt pastorat. Vi är många som delar på miljö- och jämställdhetsfrågorna. Men det känns som om vi har ett brett stöd, säger Thomas Hansson.

Själv står han på plats två, efter Lisa Kvarnbäck.

– Hon har större erfarenhet och ska stå överst, konstaterar han.

Före detta språkrör

På plats tre står Matz Hammarström, som bland mycket annat var språkrör för Miljöpartiet 2000 till 2002.

– Jag har erfarenhet från kommunpolitik i Lund. Jag tycker det är viktigt att engagera sig i politiken där man lever och verkar.

Som relativt nybliven lärare vid Nova Academy är det ungdomsfrågor som intresserar honom mest.

– Det är viktigt att vi skapar en framtidstro. Prognoser visar på allt färre invånare och det är en trend vi måste vända. Jag är övertygad om att den nya gymnasieskolan kommer att öka optimismen.

Annons

På fjärde plats står Eva Jorstadius. För henne är miljöfrågorna knappast nya, även om hon är ny i politiken.

– Jag är jordbrukare i grunden, har jobbat med hållbarhetsfrågor på Konsumentverket och varit med och byggt upp ämnet miljövetenskap vid universitetet i Karlstad. Som politiker vill jag arbeta med konsumtionsfrågor och mat. Jag är även intresserad av kommunikationer.

Livserfaren

På plats nio återfinns Bertil Torekull som inte bara ger sig in i rikspolitiken utan även kommunpolitiken.

– Jag vill jobba för att Simrishamn bejakar med hjärta och hjärna sin ställning som en kommun dit lyckliga äldre människor vill flytta.

Han är själv snart 83 och en livserfaren nybörjare.

– Om riksdagens ledamöter skulle ha rätt proportioner borde betydligt fler vara över 65 år. Att det inte är så speglar en grym sanning att äldre människor inte räknas som beslutsfattare.

En annan fråga Bertil Torekull vill engagera sig i är användningen av bekämpningsmedel på jordbruksmark.

– Jag kan aldrig godta att vi besprutar mark där vi hämtar vårt dricksvatten. Det är det offentligas sak att hjälpa odlare att ställa om och kompensera dem för deras intäktsbortfall.

INTERNAL INTERNAL
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons