Annons

Stockholm vill inte betala för hemtjänst

Stadsdirektören i Stockholms stad är alls inte intresserad av att betala hemtjänstnotan för "sina" äldre med sommarhus i Simrishamn.
Simrishamn • Publicerad 18 maj 2005

Men Simrishamns kommundirektör Staffan Tellman tänker inte ge sig.

– Vi får ta en diskussion om det här. Rättsläget är nog inte så glasklart som Stockholms stads-direktör anser, säger han.

Annons

Förra sommaren handlade det om cirka 15–20 sommargäster som Simrishamn "bjöd" på hemtjänst.

Hur mycket pengar det handlar om är svårt att uppskatta eftersom det beror på insatsernas omfattning. Men enligt socialchef Roland Persson kommer man snabbt upp i siffror runt 300 000 kronor under en sommar.

Problemet har diskuterats i det nätverk för skärgårds- och kustkommuner som Simrishamn är med i. – Jag tycker det är fel att vi ska betala för hemtjänst som en annan kommun beviljat. Samtidigt har hemkommunen budgeterat utgiften för hemtjänst som inte utnyttjas när personen är i sitt sommarviste. Så kan det inte få fungera, säger Staffan Tellman.

Stockholms stadsdirektör Bosse Sundling hävdar att han har socialtjänstlagen på sin sida. Att den så kallade vistelsekommunen inte kan neka hemtjänst till sommarboende.

Men enligt Roland Persson gäller bara detta när personen redan är i kommunen. Alltså inte för dem som ansöker om hemtjänst innan de flyttar till sommarhuset.

Emma Lawesson

0414-289 96

emma.lawesson@allehandasyd.se

SIMRISHAMN
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons