Större skolklasser väntar i Simrishamn

När höstterminen börjar innebär det sammanslagna och därmed större klasser i grundskolorna. Ett nytt fördelningssystem med skolpeng ger färre pengar till skolenheterna och resulterar i allt större klasser.
Simrishamn • Publicerad 13 maj 2004

Jonebergsskolans målmedvetna satsning på små grupper, max 20 elever i varje, kan inte längre fortsätta, i höst blir det 30 per grupp. Den försämringen har samtliga klassers föräldraombud protesterat mot. - Besluten får orimliga och negativa konsekvenser både på kort och lång sikt. Det här är en nedmontering av Jonebergsmodellen och det är jättetråkigt, konstaterar Carina Nilsson, klassombud för 7M. Personalen har protesterat. Eleverna har protesterat. Alla är starkt kritiska till de besparingar som det nya fördelningssystemet för med sig. Allt tidigare prat om stöd till skolans eldsjälar ser man försvinna som i en handvändning. Det sprids missmod och frustration menar föräldrarna i sin skrivelse till barn- och utbildningsnämnden: "I ett beslutssystem där barnen är längst ner i hierarkin och utan mandat blir sådant förödande. Barnen får bära konsekvenserna". Att Jonebergsskolan har ett gott rykte är oomstritt och fler elever än man har kunnat ta emot har sökt dit. Har ni låtit undersöka varför det är så? undrar klassombuden som också vill ha svar bland annat på hur konsekvensbeskrivningen ser ut, hur sjukskrivningstal hos personal och frånvaron hos elever ska följas upp. Klassombuden hade planerat att träffa bunchefen Göran Nydahl som dock hänvisade tillbaka till skolans rektor Magnus Henriksson. Han håller med om att det på skolan upplevs mycket negativt att arbetet med de etablerade 20-grupperna bryts. Att gapet mellan ungdomarna och de vuxna ska öka är något ombudet befarar. Rektors förhoppning är dock en annan: "Det kan bli så men jag hoppas i stället att gapet minskar eftersom vi tillsammans måste hantera en situation som ställer ökade krav på alla och på individen. För att detta arbete ska lyckas kommer delaktighet att bli ett nyckelord".

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.