Annons

Storsatsning när Mälarhusen rivs

Rivningen av Mälarhusens restaurang har börjats. På den gamla anläggningens plats vill markägaren Ove Linde bygga lanthandel, restaurang, och hotell. Simrishamnsarkitekten Göran Söderberg, som förbereder bygg-lovsansökan, berättar varför man valt att riva den anrika byggnaden.
Simrishamn • Publicerad 28 mars 2003

- Från början ville vi renovera lokalerna. Men dels var huset fruktansvärt nedgånget - det har till exempel stått en meter vatten i källaren i flera år - och dels är den sortens stora dansrestaurang helt enkelt lite otidsenlig. Mälarhusens restaurang byggdes 1936 och återuppbyggdes efter en brand 1959. Under många år var restaurangen nöjespalats för både Österlenbor och sommargäster, och en klassisk lokal för höstens ålagillen. Det senaste decenniet har konkurser och ägarbyten avlöst varandra så snabbt att det ibland varit svårt att reda ut ägarförhållandena, och det är många år sedan någon restaurangverksamhet bedrevs. Den nya anläggningen ska bestå av lanthandel, restaurang, och hotellanläggning. - Vi planerar anläggningen så att den ska följa den gällande detaljplanen, säger Göran Söderberg. Lanthandeln hoppas han att man kan komma igång med redan i år. När det gäller restaurang- och hotelldelen startar verksamheten tidigast våren 2004, om allt går enligt planerna. Göran Söderberg vill inte i detalj gå in på hur byggnaderna ska se ut innan bygglovsansökan är inlämnad, men han berättar att hotellanläggningen kommer att utformas som mindre friliggande byggnader på tomtens östra del. - Landskapsarkitekten Tommy Nordström och jag har tillsammans tittat på hur man kan utnyttja tomten, och om man bygger hus på plintar kan man "smyga inpå" naturen på ett bra sätt. Men även om det blir friliggande hus rör det sig inte om någon stugby, det tillåter inte detaljplanen, säger Göran Söderberg, som också berättar att restaurangdelen är tänkt att ha plats för 75 till 90 gäster, det vill säga ungefär samma storlek som Maritim eller Skillinge Hamnkrog. Den nya anläggningen kommer enligt Göran Söderberg att planeras som en ren fritidsanläggning - man tänker inte bygga för konferensverksamhet. Senast om några veckor ska man lämna in bygglovsansökan.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons