Annons

Stort intresse för nya lägenheter

Hur fungerar trygghetsboendet? Hur stora blir uteplatserna? Frågorna var många och intresset stort när Simrishamnsbostäder kom till Gärsnäs för att informera om sitt planerade nybygge, Nya Eken.
Simrishamn • Publicerad 29 september 2011
Rolf Lynghed: För oss är det inte aktuellt att flytta ännu. Men det är bra att vara informerad för man vet inte när man måste lämna huset. Det är positivt om de här lägenheterna blir byggda. Då blir hus tomma och familjer kan flytta till Gärsnäs.
Rolf Lynghed: För oss är det inte aktuellt att flytta ännu. Men det är bra att vara informerad för man vet inte när man måste lämna huset. Det är positivt om de här lägenheterna blir byggda. Då blir hus tomma och familjer kan flytta till Gärsnäs.Foto: Torun Börtz
Ulla Andersson (med uthyraren Helen Persson): Jag orkar inte sköta om min trädgård längre, så jag har satt upp mig för en lägenhet med lite utsikt över kiosken. Och jag känner många som vill bo här, så vi kan gå och dricka kaffe hos varandra.
Ulla Andersson (med uthyraren Helen Persson): Jag orkar inte sköta om min trädgård längre, så jag har satt upp mig för en lägenhet med lite utsikt över kiosken. Och jag känner många som vill bo här, så vi kan gå och dricka kaffe hos varandra.Foto: Torun Börtz
Ann-Magret Nilsson: Jag har en gård. Visserligen har jag marken utarrenderad men jag orkar inte hålla stall och andra byggnader i ordning.
Ann-Magret Nilsson: Jag har en gård. Visserligen har jag marken utarrenderad men jag orkar inte hålla stall och andra byggnader i ordning.Foto: Torun Börtz
Maj och Kurt Jönsson: _Vi byggde vårt hus själva för 32 år sedan men tycker att trädgården blivit för betungande. Vi är de första som reserverat en lägenhet, en tvåa i trygghetsboendet.
Maj och Kurt Jönsson: _Vi byggde vårt hus själva för 32 år sedan men tycker att trädgården blivit för betungande. Vi är de första som reserverat en lägenhet, en tvåa i trygghetsboendet.Foto: Torun Börtz
Ulla Andersson: Jag orkar inte sköta om min trädgård längre, så jag har satt upp mig för en lägenhet med lite utsikt över kiosken. Och jag känner många som vill bo här, så vi kan gå och dricka kaffe hos varandra.
Ulla Andersson: Jag orkar inte sköta om min trädgård längre, så jag har satt upp mig för en lägenhet med lite utsikt över kiosken. Och jag känner många som vill bo här, så vi kan gå och dricka kaffe hos varandra.Foto: Torun Börtz
Elving Olsson: Vi har funderat på att flytta hit och hade det byggts garage hade vi nog flyttat hit. Men jag har aldrig haft min bil stående ute, så det får nog vara.
Elving Olsson: Vi har funderat på att flytta hit och hade det byggts garage hade vi nog flyttat hit. Men jag har aldrig haft min bil stående ute, så det får nog vara.Foto: Torun Börtz

Bredbandsuppkopplig, boulebana och lekplats för barnbarnen. Det är några av ingredienserna som ska locka hyresgäster till Nya Eken. Av uppslutningen att döma är intresset stort - ett 40-tal personer kom i tisdagskväll till allaktivitetshuset i Gärsnäs för att få information om hur projektet framskrider.

31 lägenheter är planerade och i dagsläget har man fått in 34 intresseanmälningar. För att verkligen våga sätta spaden i jorden vill Simrishamnsbostäder helst att 25 av lägenheterna ska vara reserverade.

Annons

-Det här en satsning vi gör på Gärsnäs. Det skulle inte vara bra för bolaget att stå med 10-15 tomma lägenheter, konstaterade Simrishamnsbostäders vd, Kent Zerath.

Han uppmanade därför åhörarna att reservera senast den 4 oktober, innan företagets styrelse ska fatta ett definitivt beslut.

Medelåldern på mötet var hög, så det blev glada miner när Kent Zerath kunde berätta att även några unga personer visat intresse för nybygget. Frågorna kring trygghetsboendet, som ska omfatta minst 15 av lägenheterna, var också många.

-Är det bara bredare dörrar det handlar om? undrade någon.

Men förutom bredare dörrar och mer svängrum i badrummet kunde Kent Zerath berätta att hyresgästerna i trygghetsboendet också får tillgång till en gemensam lokal och en värdinna två timmar och dagen.

-Det är inget äldreboende men tanken är att man ska kunna bo kvar även om man får en funktionsnedsättning, förtydligade han.

Det blev också många frågor kring uteplatserna på bottenvåningen. Åsikterna gick delvis isär bland de intresserade.

-Ska det vara plattor på uteplatserna? Innan skulle vi ju få täppor, kommenterade någon.

-Vi har fått önskemål om att täpporna inte skulle vara så stora. Eller vill ni ha stora trädgårdar? undrade Kent Zerath.

Han fick dock genast mothugg från en dam:

-Nej, vi flyttar ju ifrån våra hus och trädgårdar, vi vill inte behöva ha gräsklippare!

Ann-Louise Olander
Torun Börtz
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons