Stort missnöje med sillfiskestopp

Fiskeriverket har satt stopp för sillfiske i södra Östersjön. Simrishamnsfiskarna får ta sig ända till tyska kusten för att fiska sill.
Simrishamn • Publicerad 16 april 2002
ARKIVBILD: THORSTEN PERSSON
ARKIVBILD: THORSTEN PERSSONFoto: 

- Vi är mycket missnöjda, säger sillfiskaren Verner Märs. Det har inte varit några diskussioner innan. Bara pang bom så kom beskedet i fredags eftermiddag. Han är ombord på Vally mitt mellan Mön och tyska kusten. I samma trakt befinner sig tre andra Simrishamnsbåtar, Saima, Laguna och Courage. 6-7 timmars resa från Simrishamn. - Hur länge vi klarar av det här vet jag inte, säger Verner Märs. Fiskeriverkets beslut att förbjuda sill- och skarpsillsfiske till och med den 31 maj i södra Östersjön började gälla i måndags. Anledningen är att många torskar uppges fastna i de småmaskiga garn man använder i sillfisket. Vattnen runt Bornholm anses vara ett av Östersjöns mest torskrika och sillfiskestoppet är alltså ett sätt att försöka skydda torsken. - Vi tycker att gränsen går alldeles för långt i väster. Vi kan ju inte gå till någon av de platser vi brukar, säger Verner Märs. En och en halv månad framöver gäller fiskestoppet. Åtminstone enligt de besked som hittills kommit från Fiskeriverket. - Risken är stor att stoppet förlängs, tror Märs. När de väl klubbat genom en ruta så tror jag den kommer att bestå. Intressant är också att sillfiskestoppet är ett svenskt påfund. Det gäller alltså bara svenska båtar. Tyskar och danskar kan lugnt fiska vidare runt Bornholm. Larmen om hur torskbeståndet minskar duggar tätt, men det är inte alla i näringen som har samma erfarenhet. - Där är torsk i sjön, konstaterar Tom Ekström på Skillinge Fisk-Impex. Och där är lika mycket torsk nu som de senaste tre åren. Men att debatten kring torsken påverkat fiskhandeln bekräftar Knut Jeppsson på Bengtssons Fisk. - Sillfiskestoppet påverkar inte oss, annat är det med torskdebatten. De stora kedjornas bojkott gör att grossisterna har ett visst motstånd att köpa torsk som kommer från Östersjön. Det är klart att det kan få konsekvenser för oss. Vår råvara blir svårare att sälja och sommarens torskfiskestopp är en månad förlängt. Det är helt klart fara för permitteringar, säger Knut Jeppsson. Lika bekymrad är inte Tom Ekström. -?Bojkotten betyder inte mycket. Det finns andra marknader än den svenska, slår han fast.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.