Annons

Strömmen åter efter dygn i mörker

I fyra dygn fick familjen Skute i Holmarna nordväst om Sankt Olof klara av vardags-livets bestyr utan el, efter lördagens storm.
Simrishamn • Publicerad 13 januari 2005
Visst är det mysigt med fotogenlampa och vatten ur "rickepump" – en liten stund. Efter fyra dygn av påtvingat gammaldags liv jublade Peter, Nelly, Magdalena och Albin Skute när elektriciteten kom tillbaks till deras hus i Holmarna vid Sankt Olof. Bild:Jan-Olle Persson
Visst är det mysigt med fotogenlampa och vatten ur "rickepump" – en liten stund. Efter fyra dygn av påtvingat gammaldags liv jublade Peter, Nelly, Magdalena och Albin Skute när elektriciteten kom tillbaks till deras hus i Holmarna vid Sankt Olof. Bild:Jan-Olle PerssonFoto: 

Från lördagseftermiddagen fram till i går var tvåbarnsfamiljen Skute utan ström. När resten av Österlen kom förhållandevis lindrigt undan drabbades de lika hårt av stormen som tiotusentals svenskar längre uppåt landet.

– Det är extra jobbigt eftersom vår son är funktionshindrad, säger Peter Skute, pappa i familjen när YA kommer på besök till den gamla skånelängan på onsdagseftermiddagen.

Annons

Sonen Albin är autistisk och blir orolig av förändringar, och dessutom har han gluten- och mjölk-allergi.

– Det är minst sagt bökigt att laga specialkost på vedkaminen, konstaterar Peter.

Vid början av YA:s besök råder halvdunkel i huset. Familjen har turligt nog vedkamin i köket och öppen spis i vardagsrummet, där alla sover för tillfället. Men den torra veden börjar sina. Stearinljus lyser upp. En stiligfotogenlampa av 1800-talsmodell är det enda som duger om man vill läsa. På bordet ligger det som plötsligt blivit barnens favorit, en barnbok med den passande titeln "När strömmen gick".

– Här ser ju mysigt ut, och lite spännande har barnen tyckt att det varit. Men det tar en fruktansvärd tid att bara laga frukost – hämta vatten, hugga ved, sätta fyr – vi har fått gå upp mycket tidigare, säger Peter.

När strömmen gick slutade pumpen att fungera.

– Till att börja med hämtade jag vatten i bäcken, men i tisdags fick vi hjälp av smeden i grannskapet att laga den gamla gårdspumpen, så det blev lite lättare.

Vattenbristen tycker Peters hustru Magdalena Skute har varit det jobbigaste. Själv har hon tvättat sig på skolan i Sankt Olof där hon jobbar, och Albin och dottern Nelly har fått duscha hos bekanta. Mycket tid har ägnats åt att försöka komma fram till Sydkraft och kommunen. Som tur var började telefonen fungera redan på söndagen.

– Det gick över huvud taget inte att komma fram och felanmäla förrän på måndagen. Det är en gran som lagt sig mot en ledning, och det är ju i sig lätt åtgärdat.I tisdags fick vi veta att någon skulle titta på det, men inte när.

Familjen Skutes hus ligger sist på den drabbade ledningen och är inte det enda huset som blivit utan ström. De andra husen är emellertid fritidshus.

Peter Skute har också pratat med socialförvaltningen i Simrishamn, som meddelat att familjen skulle kunna få bo på vandrarhemmet i Sankt Olof tillfälligt. Men något vandrarhem visar sig inte behövas.

Annons

Precis när familjen sitter samlad i dunklet, precis efter att Peter Skute berättat att en kvinna på ett Sydkraftkontor uppåt landet sagt att det kan dröja veckor innan felet är åtgärdat – precis då händer det underbara.

Lamporna i taket tänds. Vattenpumpen börjar surra. Och Albin ställer sig på kökssoffans lock, hoppar upp och ner av glädje, och ropar:

– Strömmen, strömmen!

Ulrika Wangel

0414-289 96

ulrika.wangel@allehandasyd.se

SIMRISHAMN
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons