Taxiförare kritisk mot polisen

En taxiägare från Helsingborg riktar skarp kritik mot polisen i Ystad och Simrishamn sedan han flera gånger under ett dygn försökt anmäla ett brott - utan att lyckas.
Simrishamn • Publicerad 22 maj 2002

Taxiförarens kund smet från en körnota på 2 385 kronor i Simrishamn. När föraren skulle anmäla brottet bollades han mellan Ystad och Simrishamn och fick till slut göra sin anmälan i Helsingborg. Taxiföraren tog upp kunden vid Knutpunkten i Helsingborg strax efter klockan två på natten till den 22 januari. Under resan till Simrishamn uppgav mannen sitt namn och väl framme gick han av bilen och sade ''strax tillbaka, strax tillbaka''. Därefter smet han från platsen och taxiföraren lyckades inte hinna upp honom. Nu börjar problemen på allvar för taxiföraren från Helsingborg: Han söker upp polisstationen i Simrishamn, ringer på porttelefonen och blir kopplad till Malmö. Från Malmö får han besked att ringa polisen i Ystad och prata med dem i stället. På polisen i Ystad tycker man att eftersom kunden är känd kan taxiföraren ringa till polisen i Simrishamn nästa dag och anmäla brottet där. Taxiföraren ringer alltså nästa dag åter till polisen i Simrishamn. Han får då besked om att polisen har väldigt mycket att göra och dessutom ett möte. Därefter kopplas han till centraljouren i Ystad. Även här uppges att man har väldigt mycket att göra och taxiföraren uppmanas att göra sin anmälan i Helsingborg i stället! Så sker också och taxikunden åtalas nu i Ystads tingsrätt för bedrägligt beteende. Mannen är känd för liknande händelser av taxi i Simrishamn och har en god man utsedd. Taxiföraren vill ha betalt för resan och har kvitto och taxameterutdrag som styrker hans uppgifter. Får det ta så lång tid som en natt och en del av nästa dag att göra en anmälan, polismästare Eva Årestad-Radner, Polisområde Södra Skåne (POSS)? - Nej, det tycker jag definitivt inte! Att polisen i Simrishamn och Ystad under den aktuella natten prioriterade andra ärenden kan jag förstå. Gärningsmannen var ju känd och brottet inte av så akut karaktär att insatser måste göras direkt. - Men dagen därpå borde anmälan ha tagits upp. Då hade målsägaren sluppit en del av turerna ärendet. Vi får diskutera detta inbördes så att att inte liknande fall uppstår, säger Eva Årestad-Radner. Hon påpekar i sammanhanget att det inte är ovanligt att polisen i Helsingborg tar upp anmälningar från andra polisområden. Så sker med 25 procent av de och anmälningar som görs inom POSS, alltså kommunerna i Simrishamn, Tomelilla, Ystad, Sjöbo, Skurup, Vellinge, Svedala och Trelleborg.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.