Tid viktigare än säkerhet

Att hålla nere restiden för pendlarna är viktigare än att sänka hastigheten för trafiksäkerhetens skull - det är innebörden i ett beslut i samhällsbyggnadsnämnden.
Simrishamn • Publicerad 5 september 2009
Arkivbilder
ArkivbilderFoto: 

Vägverket har förslagit en sänkning av hastighetsbegränsningarna längs flera vägar i kommunen. I ett remissvar skriver politikerna i facknämnden att man inte vill ha några sänkningar alls.

– Vi har många pendlare. Att sänka hastigheten från 90 till 70 på flera vägar är att ta i, säger Ulf Johnsson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

En av vägarna det handlar om är den mellan Simrishamn och Skillinge. I dag får man köra i 90 på vägsträckan. Vägverket vill dock sänka till 70.

I sitt förslag till yttrande ville samhällsbyggnadsförvaltningen acceptera en hastighetssänkning mellan Brantevik och Skillinge, men inte mellan Brantevik och Simrishamn eftersom vägen ganska nyligen är byggd och inte så smal och krokig som resten av vägen till Skillinge. Nämnden höll dock inte med. Politikerna vill behålla 90 hela vägen.

Vägverket vill vidare ha 80-sträcka hela vägen mellan Hammenhög och Ravlunda via Smedstorp och Sankt Olof. I dag är det blandat 70 och 90 på sträckan och så vill politikerna behålla det.

En tredje förändring som föreslagits är att sträckan mellan Hannas och Hammenhög blir 70-väg i stället för 90 som det är i dag. På sträckan har flera trafikolyckor inträffat, bland annat en dödsolycka.

Politikerna vill dock behålla 90.

– Det har varit flera trafikolyckor på många håll. De kanske hade hänt även om vi hade haft 70-gräns, säger Ulf Johansson.

En sänkning av hastigheten norrut från Simrishamn till Sankt Olof vill politikerna inte heller ha.

– Sträckan Rörum-Sankt Olof är väldigt dåligt underhållen. Vi tycker att Vägverket kanske borde underhålla bättre. Man kan inte strunta i det och bara sänka hastigheterna, säger Ulf Johansson.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.