Annons

Till våren byggs rondell i olycksdrabbad korsning

Sex personer skadades när tre personbilar krockade i korsningen Fabriksgatan/Christian den IV´s väg i tisdags kväll. Åtgärder för trafiksäkerheten är nu på gång. Till våren kan den farliga korsningen ersättas av en rondell.
Simrishamn • Publicerad 8 september 2011
Mikael Nilsson längtar efter en rondell. Han är trött på att bli sittande i korsningen när han ska ut med sin lastbil.
Mikael Nilsson längtar efter en rondell. Han är trött på att bli sittande i korsningen när han ska ut med sin lastbil.Foto: Albin Brönmark
Jonas Nilsson har sin arbetsplats på industriområdet och menar att särskilt vid klockan 16 kan köerna bli långa – med Simrishamnsmått mätt.
Jonas Nilsson har sin arbetsplats på industriområdet och menar att särskilt vid klockan 16 kan köerna bli långa – med Simrishamnsmått mätt.Foto: 
Brevbärare Britt-Marie Brantling har sett många idiotkörningar i korsningen invid Statoil.
Brevbärare Britt-Marie Brantling har sett många idiotkörningar i korsningen invid Statoil.Foto: 
Lisa Siöland tar det försiktigt i korsningen som hon passerar varje dag på sin resa till och från jobbet.
Lisa Siöland tar det försiktigt i korsningen som hon passerar varje dag på sin resa till och från jobbet.Foto: 

Trafikolyckan inträffade strax efter halv åtta på tisdagskvällen. Enligt en preliminär bedömning av polisen orsakades den av att en bilist inte stannade vid Stoppskylten.

Polisen har inlett en undersökning av hur olyckan egentligen gick till.

Annons

Folk chansar

Vid flera tillfällen tidigare har det varit incidenter i korsningen. Att det behövs åtgärder är alla de YA pratade med i olyckskorsningen i går överens om.

– Man ser ju ofta att folk chansar. Jag tar det försiktigt, men det är inte alla som gör det, säger Lisa Siöland som passerar korsningen dagligen på väg till och från sitt arbete. En rondell hade ju varit ett smart drag.

Medhåll får hon av Jonas Nilsson som jobbar på Dahlbergs Plåt som ligger på industriområdet.

– Där borde redan vara en rondell. Det hade liksom blivit mer ruljangs i trafiken. Särskilt på morgonen och vid 16-tiden på eftermiddagen är det svårt att ta sig in och ut. Köerna kan vara långa – åtminstone med Simrishamnsmått mätt.

Liksom så många andra har postmannen Britt-Marie Brantling ofta blivit fast i korsningen.

– Man står där och svär ganska ofta. Jag har varit med om att stå i kö uppåt en halvtimme. Visst kunde man ta något annat håll, men ska man ut ur stan så kör man ju här. Man har sett många idiotkörningar. Folk som inte stannar vid Stopp.

Ökad trafik

Trafiken i korsningen har ökat drastiskt sedan nya företag tillkommit och gamla utökat på industriområdet. Mikael Nilsson är en av alla dessa lastbilschaufförer som regelbundet passerar nålsögat.

– Jag kör oftast rakt fram på Christian den IVs väg och då är det ju inget problem. Men har man ärende in på Fabriksgatan är det inte lätt att ta sig ut. Rondell är väl den enda vettiga lösningen, säger Mikael Nilsson.

Annons

Problemet i korsningen är bekant för kommunpolitiker och åtgärder är att vänta.

– Vid våra företagsbesök får vi ofta höra synpunkter på korsningen. Trafiken har ökat i området och dessutom ligger Sopstationen också där och dit kör många privatpersoner. Vi är väldigt medvetna om att det är en besvärlig korsning och kommer att ta upp problemet vid vårt nästa möte med Trafikverket, säger kommunalråd Anders Johnsson (M).

Rondell till våren

Hoppet är att korsningen ersätts av en rondell till våren.

– Mycket talar för det i alla fall, säger Christer Vigren (ÖP), ordförande för samhällsbyggnadsnämnden. En rondell i korsningen är med på listan över prioriterade vägåtgärder. Det har ju hänt rätt mycket i korsningen.

Kostnaden för en rondell delas lika mellan Trafikverket och kommunen eftersom Fabriksvägen är kommunens väg och Christian den IV´s väg är Trafikverkets.

Taner Caliskan
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons