Tomter i småbyar säljs på realisation

Är priset på tomter i Gladsax olika beroende på vem som frågar?
Simrishamn • Publicerad 24 oktober 2007

Det undrar en som var int-resserad men som tyckte tomtpriset var för högt.

Senare såldes den för en tredjedel av det pris som angavs – till projekteringschef Ingrid Järnfelt. Samma summa betalade hennes väninna för granntomten.

De båda tomterna ligger intill varandra vid genomfartsleden i Gladsax, vid Axel Anders väg. I grannbyn Gröstorp ligger priserna på 300 kronor per kvadratmeter liksom i byar som Kvarnby och Mellby – allt enligt en lista som finns tillgänglig på samhällsbyggnadsförvaltningen.

I Gladsax är priserna lägre; 180 kronor per kvadratmeter är det stadgat. Storleken på de här båda tomterna är 887 kvadratmeter vilket skulle betyda att priset hamnar på strax under 160000 kronor per styck. Men Ingrid Järnfelt och hennes väninna betalade bara 50000 kronor.

Numera realiseras tomter i byarna för 50000 kronor – det är det normala priset hävdar Ingrid Järnfelt som själv sysslar med att marknadsföra tomter. Kommunen har ett intresse av att få folk att bygga och flytta hit och något fuffens för att hon är chef är det inte, betonar hon:

– Alla lediga tomter i byar som Gladsax, Hammenhög och Vitaby säljs för 50000 kronor och det är ingenting som jag har kunnat påverka. Jag har medvetet valt att bosätta mig i en av de fina småbyarna som finns i kommunen. Och jag försöker marknadsföra dem. Själv kan jag inte förstå det stora intresset för att bo kustnära. Säger Ingrid Järnfelt. Hon har arbetat i kommunen i drygt ett och ett halvt år och har under tiden varit bosatt i Lund. När nu hennes barn flugit ut har hon sålt lägenheten för att bosätta sig permanent i Simrishamn.

– Och jag tar en väninna med mig. Vi blir två nya invånare i kommunen, det är väl bra?

Jea Jonsson

0414-289 97

jea.jonsson@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.