Torskfisket minskar

Torskfisket i Östersjön minskar nästa år, från 76 000 ton till 75 000 ton. För svenskt fiske innebär det 15 003 ton, en minskning på 200 ton.
Simrishamn • Publicerad 13 september 2002
Bild: Jan-Olle Persson
Bild: Jan-Olle PerssonFoto: 

Sill- och strömmingskvoten i södra Östersjön minskas kraftigt, för svensk del från 50 602 ton till 36 269 ton. Detta blev resultatet när Fiskerikommissionen för Östersjön avslutade sina förhandlingar i Berlin på fredagen. Hugo Andersson, vice ordförande i Sveriges Fiskares Riksförbund (SFR), betonar att beslutet säkerställer den fortsatta uppbyggnaden av torskbeståndet i Östersjön. - Detta gäller inte minst höjningen av minimimåttet på torsk, från 35 till 38 centimeter, säger Andersson. Minimimåttet höjs den 1 januari nästa år. Från den 1 september nästa år höjs också den minsta tillåtna maskan i torsktrålarna från 130 till 140 millimeter. Avsikten är att minska oönskade bifångster av undermåliga exemplar. SFR har i tio år drivit frågan om en höjning av minimimåttet. Det ger nämligen varje torsk en möjlighet att leka minst en gång innan den blir tillåten att fånga. Sommarfredningen av torskfisket i Östersjön kvarstår och gäller 1 juni - 31 augusti. Även fredningen av lekområdet för torsk i Bornholmsdjupet kvarstår, och pågår under tiden 15 maj - 31 augusti. Hugo Andersson beklagar att regeringen har drivit ståndpunkten om nollkvot på torsk i det östra beståndet. - Det har fått till följd att Sverige haft små möjligheter att påverkan frågan om förvaltningen av torskbeståndet i Östersjön. Glädjande är att laxkvoten blir något högre nästa år, då 460 000 laxar får fångas i Östersjön jämfört med 450 000 laxar i år. Den svenska kvoten blir 126 400 laxar. Däremot anser Hugo Andersson att minskningen av sill- och strömmingskvoten är alldeles för stor. - Även skarpsillkvoten borde ha fastlagts på en högre nivå, tycker han och pekar på Sveriges kvot, som minskar från 65 158 ton i år till 53 157 ton nästa år.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.