Trädgårdsidéer i hus av gräs

Innanför väggar av gräs ska idéerna för trädgården sprudla. Weibulls grässkulpturer har blivit vida kända. Nu tar man ett steg vidare och låter trädgårdsdesignern Inger Wendel bygga ett helt hus. Av gräs.
Simrishamn • Publicerad 4 maj 2002

- Vi ville vidareutveckla idén med skulpturerna och vi ville ha ett idérum för att visa upp vårt sortiment för såväl trädgårdsintresserade som branschfolk, förklarar Karl-Herman Håkansson, grönytekonsulent på Svalöf Weibull Trädgård AB. Dessa ambitioner förenades av trädgårdsdesignern Inger Wendel. Hennes 3 000 kvadratmeter stora hus är en pedagogisk skapelse. Besökaren leds genom olika rum med olika teman. Och hela tiden är hon omgiven av två meter höga gräsväggar. - Väggarna består av stolpar, nät, torv och gräs, förklarar Karl-Herman Håkansson. Likadant som skulpturerna. Hur länge väggarna håller vet vi inte säkert, men skulpturerna har ju hållit i många år. Gräsväggarna, eller häcken om man så vill, ska består av olika grässorter som klipps eller lämnas fria att växa. - Till exempel rödven får rosa vippor som kommer att hänga ner från gräsväggarna. fantastiskt vackert, tror jag, säger Karl-Herman. I det första rummet möts besökaren av en "tamäng". Eller en vildäng med tama växter av vild karaktär, som Karl-Herman beskriver det. - Här vill vi visa att gräs inte måste vara klippt för att vara vackert. Många när drömmen om en vildäng, men det är svårt att få en vacker vildäng att trivas i en trädgård. Tamängen är en kompromiss. Mitt emellan vilt och förädlat. Tamängen ska bestå av 6 gräsarter med inplanterade blommor. På ängen ligger redan två av grässkulpturerna, lämpligt nog de idisslande korna. Här på ängen kommer designers och konsthantverkare också att få visa upp sina alster. Från tamängen leder en smal gång där olika tillverkare av trädgårdsplattor ska få visa upp sina produkter. Här visas också ett 50-tal krukor med varierande planteringar. Gången mynnar ut i en annorlunda pergola. Här är gräsväggarna lite lägre och i dess krön har salixkvistar stuckits ner och bundits ihopa som ett valv. Salixen kommer att slå rot och börja växa samtidigt som de får tjäna stöd åt slinger- och klätterväxter. "Sex om dagen" heter en grönsaksskulptur som utgör blickfånget i nästa rum. Ett älskande par, enbart bestående av färska grönsaker och rotfrukter, ligger på en bädd av lavendel. - Det är en lek med Socialstyrelsens gamla råd om sex brödskivor om dagen, förklarar Inger Wendel. Här ska det estetiska i en krydd- grönsaks- och rotfruktsodling lyftas fram. Månne är balkongrummet det mest pedagogiska av dem alla. Här visas balkonglådor i olika väderstreck så att varje balkongägare kan hitta "sina" förhållanden. - Folk vill se det konkret. De har ett gult hus och undrar vilka blommor de kan sätta. Många vågar inte själva försöka. Här kan de få ett slags facit, menar Inger Wendel. - Först kan de ta en sväng i blomsterfältet och se sorterna för att sedan få tips om hur de kan användas i idéhuset. Idéhusets sista rum är lekrummet vars ena vägg består av 40 kuber av Flitiga Lisa i lika många kulörer. Leken handlar naturligtvis om lek med växter. Den 1 juli är det tänkt att idéhuset ska vara klart och öppnas för allmänheten.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.