Traditionellt 1 majfirande

En riksdagsman, en känd vänsteraktivist och en särskilt för österleningarna välbekant skådespelare. Det är några av ingredienserna när socialdemokrater och vänsterpartiet kallar till firande av 1 maj.
Simrishamn • Publicerad 29 april 2004

Socialdemokraterna samlas som vanligt på torget för marsch med Simrishamns musikkår till Brunnsparken, avmarsch är det kl 14. I parken ska Anna Lindh särskilt hedras och huvudtalare är riksdagsman Christer Adelsbo, Bromölla. Temat för dagen är "Demokrati och mänskliga rättigheter". Även lokala politiker, som oppositionsrådet Karl-Erik Olsson, och fackligt aktiva håller tal. Sina traditionerna följer även vänsterpartiet med samling på Hamnplanen. Huvudtalare är aktivisten och författaren America Vera Zavala och hennes tal ska handla om privatisering, demokrati, Irak och Palestina. Lokala ordföranden Gun Hammar ägnar sitt tal åt privatisering och demokrati men då ur ett Simrishamnsperspektiv. En välkänd profil på hamnplan är skådespelaren Carina Molander, men då i rollen som värdinna för Frukostmöten. Hon gör i år debut som majtalare men någon exakt rubrik har hon inte satt på sitt framträdande. Däremot uppger hon att USA-imperialismen, proletariatets diktatur och EU är några av de ämnen hon inte alls kommer att beröra. Som tidigare år har Röda Kapellet från Lund engagerats att stå för musiken och traditionen att avsluta firandet i gemenskap med sillabord i Sumaros lever vidare även denna första maj.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.