Annons

Trafikkaoset vid stränderna förödande för böndernas verksamhet

Mjölkbondens verksamhet fick lida i gårdagens trafikkaos då hans traktorer inte kom fram på grund av bilköer och felparkeringar ned till stranden.
Polisen fick rycka ut flertalet gånger, men bilisterna stod envist kvar.
Simrishamn • Publicerad 18 juli 2020
Foto: Hanna Dockson

Fredagsdygnet var minst sagt kantat av kaos. Både för bilister som försökte ta sig ned till stranden, men även för polisen som försökte mota bort alla felparkerade fordon och skingra köerna till stränder och nationalparker.

Anders Johnsson var en av de som blev påverkad av kaoset på ett annat sätt. Han är mjölkbonde vid Knäbäckshusen och för att kunna driva sin verksamhet behöver han full framkomlighet på vägarna runt sin gård.

Annons

Det var det inte möjlighet till under fredagen.

– Så kaotiskt som det var igår har det aldrig tidigare varit, säger han.

Han berättar att ett enormt bilantal stod och trängdes i bilköer samtidigt som det stod parkerade bilar hela vägen upp från stranden och i svängen som leder upp till hans gård, där det råder total parkeringsförbud.

Mjölkbilen som var på väg att hämta mjölk hos honom runt tidig eftermiddag precis som vanligt, kom inte fram.

– Jag fick ta hjälp av polisen som kom med blåljus och sirener hela tre gånger, för att vi skulle kunna komma fram med våra traktorer. Men de ville inte flytta på sig för de var rädda att mista sin plats.

Räknar med kaos idag igen

Anders Johnsson har nu fått tänka med logistiken och har anordnat så att mjölkbilarna från och med måndag ska komma tidig morgon istället för efter lunch.

Men under helgen kommer den köra vanlig tid, och han bävar för samma öde idag.

– Jag räknar med att det blir kaos idag igen.

Han menar att han visste om att effekten av coronapandemin skulle bli knivig för hans verksamhet då många skulle bli tvingade att semestra hemma istället.

– Femtio procent av de som är här skulle ha varit utomlands istället, om allt var som vanligt.

Annons

Han berättar att hans försök till att prata med trafikanterna inte gick väl. De flesta lyssnade inte på honom när han försökte tala om att de inte fick parkera i den skymda svängen. Inte heller löd de hans uppmaning att parkera på annan plats längre bort för att sedan ta sig ned till stranden till fots.

– Om du kommer till ett fullt parkeringshus parkerar du väl inte din bil i gångarna? Det är exakt samma logik i detta fallet, som inte efterföljs.

Polisens tips till badsugna besökare är att överväga alternativa badplatser längs med Österlens drygt tio mil långa kust om det är fullt vid det alternativ man valt först.

– Kommer det ett drunkningslarm från någon av de här populära badplatserna kommer räddningsfordon inte att kunna ta sig till platsen, säger Birthe Parkhagen, kommunpolis i Simrishamn.

Paulina Leuku ShakeriSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons